15 невероятни ползи от цинка – част 1

Здравните ползи от цинка включват правилното функциониране на имунната и храносмилателната системи, контрол на диабета, намаляването на нивата на стреса, подобрява метаболизма и ускорява зарастването на рани. Също така е полезен за бременни, за косата, при екземи, загуба на тегло, нощна слепота, настинка, грижа за очите, загуба на апетит и други.

Цинкът, който е важен минерал, играе жизненоважна роля в протеиновия синтез и спомага за регулирането на клетъчното производство в имунната система на човешкото тяло. Той се среща най-вече в най-силните мускули на тялото и се намира в особено високи концентрации в белите и червените кръвни клетки, очната ретина, кожата, черния дроб, бъбреците, панкреаса и костите. Семенната течност и простатата при мъжете също съдържат значителни количества цинк.

В човешкото тяло има повече от 300 различни ензими, които се нуждаят от цинк, за да функционират нормално. Изследователите вярват, че 3000 протеина от приблизително 100000 в организма се състоят от цинк предимно.

Един нормален човек съдържа по 2-3 грама цинк постоянно. Има органи в човешкото тяло, които отделят цинк. като слюнчената жлеза, простатната жлеза и панкреаса. Дори клетките, участващи в дейността на имунната система отделят цинк. Като такъв, той участва в различни метаболитни процеси и се елиминира чрез отделителната система и трябва често да се допълва.

В случай, че имате дефицит на цинк, може да почувствате следните симптоми:

– Забавяне на растежа;

– Ниско кръвно налягане;

– Загуба на апетит;

– Загуба на усещане за мирис и вкус;

– Депресия;

– Груба кожа/бледа кожа;

– Отслабване;

– Диария;

– Косопад;

– Умора;

– Бели петна под ноктите на пръстите.

Най-важният източник на цинк от хранителните продукти е месото, останалите източници са стриди, ряпа, грах, овес, фъстъци. бадеми, пълнозърнени храни, тиквени семки, корен от джинджифил, орехови ядки.

Най-важните здравословни ползи от цинка са:

1. Грижа за кожата – проучванията сочат, че цинкът е ефективно лекарство за лечение на пъпки и акне. Този минерал е важен за елинимиране на акнето. Регулира и контролира количеството на тестостерон в организна, което играя ключова роля при причиняването на акне. В допълнение към това, цинкът също участва е синтеза на колаген. Това допълнително спомага за нормализиране на наличието на масло под кожата и подобрява поддържането на здрава кожа. Откритите рани, които идват с акне, са практически магнити за бактериални и вирусни инфекции, а цинкът може да стимулира броя на белите кръвни клетки и да намали шансовете за всякакъв вид инфекция.

Белите кръвни клетки са неразделна част от лечебния процес и могат да защитят организма от редица инфекции, включително тези, които обикновено атакуват рани от рак, язви, изгаряния, хирургически разрез и други рани. Той също така се изисква за производството на колаген, съединителна тъкан, която се изисква за възстановяване и възстановяване на кожата. И накрая, акнето може да остави постоянни белези на хора, които страдат от това състояние, а цинкът може да помогне да се намалят доказателствата за тези белези.

2. Лекува екземи – Наричан още „атопичен дерматит“, екземата е възпалително и хронично нарушение на кожата и се причинява предимно от дефицит на цинк в организма. Цинкът играе важна роля в лечението на хронични инфекции и помага на тялото да възстанови способността си да се лекува правилно и напълно. Това раздразнение може да бъде изчистено чрез повторно балансиране на съдържанието на цинк в кръвта ви.

3. Предотвратява проблеми с простатата – Цинкът е много важен при справянето с нарушения на простатата. Недостигът му причинява уголемяване на простатната жлеза и я прави уязвима за развитието на рак. Препоръчително е да приемате 15 mg цинк всеки ден, под строго медицинско наблюдение, когато страдате от нарушение на простатата. Проучванията показват намаляване на туморния растеж в простатата, когато в системата има нормални нива на цинк.

към втора част

One thought on “15 невероятни ползи от цинка – част 1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *