Какво представлява серотонинът и как действа – част 3

към втора част

Триптофанът е прекурсор, основна съставка, която е необходима на тялото, за да произвежда серотонин. Консумирането на храни, които са високо съдържание на този основен химикал, не означава, че тялото ще ги абсорбира и използва. Но наличието на триптофан, когато е необходимо, ще подобри синтеза на серотонин.

В някои проучвания направени при по-възрастните хора, на които са били давани добавки на триптофан, са постигнали по-добри резултати в когнитивните тестове, отколкото преди.

Има нарастващ интерес към идеята, че чревната микрофлора може да повлияе на централната нервна система и познавателните способности чрез връзка, известна като „чревен мозък”. В този случай серотонинът в храносмилателната система може да повлияе на настроението.

Следните храни съдържат триптофани:

сирене

пуешко месо

яйца

соеви продукти

сьомга

талбина, ястие от ечемик.

Въпреки това, докато храните могат да съдържат триптофан, количеството в тях може да е твърда малко, за да се направи разлика. Повечето проучвания са използвали допълнителни форми на триптофан.

Протеин, известен като а-лакталбумин, например, се намира в млякото. Той съдържа повече триптофан, отколкото повечето протеини. Въпреки това, учените предполагат, че вероятно не е практично да се консумира количеството, което би било необходимо, за да се направи разлика.

През 80-те години на миналия век царевицата, която е била отгледана с по-високо съдържание на триптофан, е успешна при предотвратяването на пелагра. Изследванията на населението показват, че хората, за които тази царевица е основна част от храната, показват по-малко агресивни тенденции, въпреки че това може да е било и по други причини. Възможно е триптофаните в царевицата да увеличат нивата на серотонин на хората.

Проучванията, при които хората консумират обогатени с триптофан напитки и други хранителни вещества, са получили смесени резултати.

Досега има малко доказателства, че специфичната диета може да повлияе на настроението или депресивните симптоми. Въпреки това, е установено, че обогатената и разнообразна диета носи редица ползи за здравето и повишава общото благосъстояние.

Диетичните насоки за 2015-2020 г. за американците призовават хората да се съсредоточат върху разнообразната диета и да се стремят да получават хранителни вещества от хранителни източници, доколкото е възможно.

Разбира се, съществуват и редица хранителни добавки, които съдържат в себе си триптофан. Хубаво е преди да пристъпите към употребата на която и да е от тях, да се консултирате с лекар, който да определи дали е подходяща за вас, каква да е дозировката и дали би се комбинирала правилно с настоящото ви лечение, в случай, че имате такова.

One thought on “Какво представлява серотонинът и как действа – част 3

  1. Силно ме заинтересува Вашата статия. Страдам отдавна от.паник атаки. Както разбирам една от причините е лиса на спонтанен. Мога ли да получа от Вас информация кои хранителни добавки съдържат триптофан и дали мога да ги приемам с предписаните лекарства: серопам, веласкин 75 mg., атаракс.
    С уважение: Демирева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *