Най-добри храни за родилки: повишаване на настроението

Препоръчваме ви:

Не е странно, че няколко седмици след раждането, не се чувствате добре, тъй като ви е необходимо време да се възстановите психически от преживяното, както и да се намали действието на хормоните. Често срещано явление при родилките е и „следродилната депресия”. Ето някои храни и вещества, които трябва да се приемат в подобни ситуации.

 

1. Омега-3 мазнини

Експертите са на мнение, че консумирането на Омега-3 мастни киселини, които се срещат предимно в рибата, някои ядки и семена, са от изключителна важност за здравословното хранене. Те подпомагат нормалната функция на организма и намаляват риска от сърдечни заболявания.

Педиатрите препоръчват на жени, които току-що са родили, да консумират повече храни, богати на Омега-3 киселини, защото се смята, че тези вещества стимулират мозъчната функция и предотвратяват развитието на депресивни състояния.

Количеството Омега-3 киселини, които е препоръчително да приемате на ден е 1 грам. Освен от рибата (херинга, сьомга и риба тон), веществото може да се набави от орехите, орехово масло, рапично масло, ленено масло.

2. Не ограничавайте протеините

Приемът на протеини е от изключителна важност, тъй като поддържат стабилни нивата на кръвната захар и повлияват положително на настроението. Консумацията на млечни продукти, месо, риба, заедно с нискогликемични ядки, фасул, пълнозърнести храни, ускоряват производството на серотонин – вещество, което има успокояващ ефект върху мозъка.

Препоръчителните дневни дози на протеин за майки, които кърмят е 71 грама, а за тези, които не кърмят – 46 грама. Това количество може да се набави от пуешко месо, риба, мляко, соево мляко, яйца, кисело мляко, фъстъчено масло, печени фъстъци, фасул и леща.

3. Пийте повече течности

Дехидратацията може да доведе до промени в настроението, раздразнителност, умора. Пийте между 8 и 10 чаши вода на ден (което прави около 2 литра) и не чакайте да почуствате жажда. Приемайте вода, сок, чай, задължително преди кърмене, тъй като този процес ще ви накара да ожаднеете рязко.

4. Ограничете консумацията на алкохол

Алкохолът е и депресант, затова избягвайте консумацията му, преди да сте се възстановили от раждането. Една чаша вино вечер не създава проблеми, но консумацията на по-големи количества или на твърд алкохол, повлиява негативно на вашето настроение и дори води до проблеми със съня. Обикновено алкохолът и депресивните състояния вървят ръка за ръка, затова когато усетите, че започвате да прекалявате с алкохола, се обърнете за съвет към медицинско лице.

Освен това приемът на големи количества алкохол, води до невъзможност и проблеми с кърменето.

5. Намалете приема на кофеин

Една чашa кафе сутрин, ви разсънва и тонизира, но употребата на повече кофеин през целия ден, може да ви направи раздразнителни и да попречи на спокойния ви сън. Освен това, ако кърмите, препоръчителната дневна доза кофеин, не трябва да надвишава 300 милиграма.

6. Ако сте любител на сладкото, консумирайте черен шоколад

Висококачественият черен шоколад – минимум 70% съдържание на какао, подобрява настроението ви, тъй като повишава нивата на серотонин в мозъка. Проучвания сочат, че консумацията на черен шоколад подпомага освобождаването на ендорфин – хормон, влияещ на емоциите.

7. Не забравяйте за витамините

Въпреки, че през първите няколко седмици от появата на бебето, времето, което бихте отделили да подбирате менюто си, ще е изключително малко, не забравяйте да консумирате плодове и зеленчуци. Наблягайте на храни, съдържащи повече желязо, витамини А, Ц и Е.

8. Обръщайте внимание на апетита си

Въпреки многото задължения покрай бебето, не пропускайте храненето си. Винаги, когато почувствате глад, се хранете, за да поддържате нивата на кръвната си захар стабилни и да избягвате да бъдете нервни, уморени и раздразнителни. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *