Как да се справим с изтръпването на ръцете по време на бременността

Препоръчваме ви:

Усещането е причинено от синдрома на карпалния тунел. Често синдромът на изтръпналите ръце се свързва с хора, които извършват еднотипна работа с ръцете си (операторите, въвеждащи данни, компютърните програмисти или монтажниците). Всъщност се оказва, че това е доста често срещан проблем при бременните жени.

Симптомите включват изтръпване, мравучкане, болка или тъпа болка в пръстите, ръцете или китките. Обикновено се появяват и изчезват за кратко, но най-силно изразени са през нощта. Понякога дискомфорта може да засегне и горните части на ръцете или да почувствате слабост в целия крайник.

Симптомите обикновено засягат и двете ръце и могат да се появят по всяко време, но по-често изразени са през втората половина от бременността. Обикновено изчезват постепенно след раждането.

Карпалният тунел е костен канал, образуван от костите и сухожилията на китката. Задържането на течностите и отоците, които се образуват по време на бременността, причиняват повишаване на налягането в тази област и притискат медианния нерв, който преминава през тунела.

Медианният нерв изпраща импулси до палеца, показалеца, средният пръст и до половината от безименния пръст и отговаря за движенията на мускулите в основата на палеца. Притискането на този нерв причинява симптома на карпалния тунел и това води до изтръпване на ръцете.

Какво да направим, за да намалим болката?

Опитайте се да разберете кои дейности причиняват или засилват симптомите на изтръпването, за да ги избягвате колкото се може повече. Понякога трябва да промените нещо, свързано с ръцете, за да избегнете болката. Например, ако работите на компютър, нагласете височината на стола така, че китките ви да не увисват, докато пишете. Правете си малки почивки, за да не пренатоварите китките и пръстите си.

Ако симптомите ви притесняват през нощта, опитайте да стабилизирате китките си в неутрална позиция. Сменете позицията, в която спите и можете да подпрете ръката си с една или две възглавници, когато почувствате дискомфорт. Ако се събудите с изтръпнали ръце, опитайте да ги разтръскате, докато болката отшуми.

Ако симптомите не изчезват, а се засилват и ви пречат да извършвате рутинните си занимания, се обърнете към специалист. 

One thought on “Как да се справим с изтръпването на ръцете по време на бременността

  1. Болката е ужасна. Благодаря за информацията, но всичко, което пише съм го направила и пак не отминава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *