Калциум Флуоратум D12 – Шуслерова сол № 1 – Да се погрижим за съединителната тъкан

Сол 1 на Д-р Шуслер – Калциев флуорид, се съдържа в клетките на външния слой на кожата (епидермиса), в еластичните тъкани, като сухожилията и ставите, в зъбния емайл и периостеум. Калциум флоуратум повишава еластичността на съединителната тъкан, сухожилия, лигаменти, кожа и съдови стени. Благодарение на това свойство, се използва за ускорено възстановяване от навяхвания, натъртвания, лечение на стрии при бременни, белези след операции и травми, както и като поддържащо лечение при варикозни вени.

Основните приложения на Калциум флуоратум могат да се обобщят до следното:

Опорно-двигателен апарат: фрактури, деформации и екзостози на костите; по отношение на стави и лигаменти – ограничена подвижност, хернии, пролапс; плоскостъпие, паднал свод.

Зъби: подкрепя формирането на зъбите и определя тяхната твърдост. Помага при луксация, пародонтит, ортодонтски корекции, използва се още за профилактика при кариес, петна и неравности по емайла, чуствителни зъби.

Коса, кожа, нокти: свързва кератина, изгражда защитните обвивки на тялото, предотвратява образуването на бръчки и стрии, мазоли и вроговявания на кожата. Прилага се и при меки и огъващи се нокти, както и при тънка и късаща се коса.

Циркулаторна система: съдови изменения, свързани с атеросклероза, подходящ при варикозни вени и образуване на хемороиди.

Хранисмилателна система: хемороиди, придружени от болки и запек, рефлукс и обстипация.

Отделителна система: инконтиненция на урината, десцензус на пикочния мехур.

Основни депа в организма на Калциум флуоратум са еластичните тъкани, зъбния емайл, периоста и епидермиса.

Действието на Калциум флуоратум е бавно, което изисква продължителен прием от месеци до години, в зависимост от заболяването, което лекувате. Профилактичен прием се препоръчва при хора над средната възраст с цел подпомагане на костното ремоделиране и поддържане на еластичността на тъканите. Освен това е добре да се прилага в детска възраст за изграждане на костите и зъбите.

При дефицит на Калциум флуоратум в организма, се наблюдават бръчки по вътрешния ъгъл на окото, бръчки тип пачи крак, напукани устни, бели петна по емайла на зъбите, загрубяване на кожата, деформации на стъпалото, от там нарушена стойка, спукани капиляри, нарушение на структурата на ноктите и косата и др.

Препоръчителните дози на прием са:

Възрастова група

Остри състояния

Хронични състояния

Деца над 12 години и възрастни пациенти

1 таблетка до 6 пъти дневно

1 таблетка между 1 и 3 пъти дневно

Деца между 6 и 11 години

1 таблетка до 4 пъти дневно

1 таблетка 1-2 пъти дневно

Деца между 1 и 5 години

1 таблетка до 3 пъти дневно

1 таблетка на ден

 

Деца под 1 година

1 таблетка до 2 пъти дневно

1 таблетка дневно

 

За деца под 5 години, се препоръчва таблетката да се разтвори в малко количество вода. При хронични състояния при деца под 1 годинка и между 1 и 5 години, е препоръчително 1 таблетка да се разтвори в половин чаша вода и да се дава на детето по една супена лъжица 1-3 пъти на ден. Все пак не забравяйте, че преди да започнете приложението на солите върху вашето дете, е добре да се консултирате с лекар.

Шуслерова сол 1 може да се използва в комбинация с други соли, в зависимост от проблема, който искате да излекувате.

– За да поддържате кожата си еластична и хидратирана, се препоръчва комбинация с ШС 8 (Натриум Хлоратум D6) и ШС 11 (Силицеа D12)

– Ако страдате от разширени вени, то за вас добра комбинация е с ШС 4 (Калиум Хлоратум D6) и ШС 11

– Грижа за ноктите, кожата, косата по време на бременност, прилагайте ШС 1 в комбинация с ШС 2 (КАлциум Фосфорикум D6)  и ШС 11

– При пукане на ставите – ШС 1, заедно с ШС 2 и ШС 8

– Профилактика на зъбен кариес – ШС1, ШС 2, ШС 7 (Магнезиум фосфорикум  D6) и ШС 11

– Артралгии – ШС 1, ШС 3 (Ферум фосфорикум D12) и ШС 7. 

One thought on “Калциум Флуоратум D12 – Шуслерова сол № 1 – Да се погрижим за съединителната тъкан

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *