Конопено семе за протеин и омега мастни киселини

Конопът, Cannabis, представлява растение, което се отглежда заради здравите си влакна, от които се произвеждат тъкани и въжета. Той е познат на хората от хиляди години и е едно от първите растения, което е култивирано от човека. Смята се, че произхожда от териториите на днешна Азия. В Древен Китай е бил използван за шиене на облекла. Водещи производители на коноп са Китай, Франция, Румъния, Италия, Полша и Чили. Според изследователи конопът е една от най-целенасочено отглежданите растения в историята на човечеството.

В конопеното семе се откриват витамини A, C и Е, минерали натрий, желязо, калций и магнезий, лецитин, алфалиноленова, гама-линоленова и линоленова киселина. В конопеното се съдържат 12% въглехидрати, 35% белтъчини и 47% мазнини. Семената съдържат лесно усвоими протеинови съставки и омега 3 мастни киселини.

Класифицирани са 41 сорта коноп. Отглеждат се сортове за медицински цели, за добиване на влакна, добив на семена и други. Според специалисти конопът е една от най-полезните и достъпни храни на планетата. Смята се, че хранителното съдържание на конопените семена може да се справи със световните нужди от протеини. Въпреки че в конопеното семе се съдържа психоактивното вещество тетрахидроканабиол, то е по-малко от 1%. Семената обаче съдържат немалко хлорофил. Протеинът едестин заема 65% от състава на конопеното семе. Установено е, че той най-лесно усвоимата разновидност на протеин. Той е лесно усвоим, защото за разлика от животинските протеини се разтваря във вода. Конопеното семе и брашно могат да се включват в термично обработени храни без да се изгубят ценните си свойства.

Семето на конопа може да се добавя в шейкове, в напитки и за подправяне на салати. Според кулинарни майстори то може да се добави дори и в сладолед. С пресоване на семената се получава конопено олио, което се отличава с високо съдържание на омега 3 мастни киселини. Конопеното брашно и семе са подходящи при заболявания на нервната система, защото имат изразен успокояващ ефект. С доказания си противовъзпалителен ефект, те се препоръчват при автоимунни заболявания и артрит. Лекарите съветват да не се консумира коноп под никаква форма, ако пациентът пие антикоагуланти. Също така консумацията на конопено семе има разхлабващо действие, затова не е подходящо за хора с диария и раздразнен стомах.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *