Мащабна акция по кръводаряване в София

На 29 юни, по време на автомобилното тунинг шоу в Интер Експо Център, ще се проведе мащабна акция по кръводаряване. Инициативата се организира от социалната мрежа за автомобилизъм, чиито членове наброяват повече от 200 000 души. В акцията може да се включи всеки здрав човек на възраст между 18- 65 години. Преди манипулацията лекар ще проверява дали кръводаравянето няма да застраши здравето на кръводарителя и дали дарената кръв е безопасна за нуждаещите се болни. Количеството на взимане на кръв е ограничено до 450 мл и е еднократно. Специалистите разказват, че жените могат да дават максимум 4 пъти годишно кръв, като интервалът между кръводаряванията трябва да бъде поне 8 седмици, а мъжете могат да дарят 1 път повече от тях.

Според статистическо проучване, което е поръчано от Сдружение „Български алианс за кръводаряване“ 54% от българите никога не са дарявали кръв, а почти 80% не биха дарили. Един от мотивите за отказа от даряване на кръв страх от появата на здравословни проблеми. Въпреки това през изминалата 2012 година в България са дарали кръв почти 168 000 човека, което е с 2600 повече от предходната година. В момента в Европа броят на кръводарители е межди 30- 35 на 100 000, а в България той е само 22.8 на 100 000 души.

Хората, които решат да дарят кръв, трябва няколко дни преди това да се хранят редовно и разнообразно. Трябва да се знае, че кръводаряването не трябва да се прави нагладно. След като се дари кръв се препоръва повишаване на консумацията на калорични храни и на течности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *