Макадамия срещу висок холестерол

Препоръчваме ви:

Макадамията, Macadamia ternifolia, е вечнозелено дърво, която вирее в източните части на Австралия, Индонезия, Каледония и Сулавеси. Кръстена е на шотландския химик Джон Макадам и е позната е още под името австралийски орех. Съществуват 9 вида макадамия, от които 7 са отровни, а само 2 са ядливи. В България също се отглежда макадамия, но само в парници, където могат да се създадат специални условия за отглеждане на културата.

В ядките на макадамията се откриват витамини от В-комплекс, С, А, Е и К, елементи желязо, мед, манган, натрий, калий, цинк, селен и калций. Те са най-калоричните сред ядките и съдържат около 720 килокалории в 100 грама. Това се дължи на високото съдържание на мононенаситени мазнини. В 100 грама от ядките има 2% фибри, 9% протеини и 9% въглехидрати.

Аборигените са приемали ядките на макадамията за свещена храна. Днес след извършването на редица изследвания е установено, че те спомагат срещу заболявания на костната система, авитаминоза и мигрена. Препоръчват се за хора, които страдат от артрит, ангина и заболявания, които са свързани с отделителната система. Наскоро е установено, че редовната консумация на ядки от макадамия редуцира високите нива на LDL холестерола. С обработка със студено пресоване на ядките се получава натурално масло, което е богато на минерали и витамини. Неговият химичен състав е възможно най-близък до състава на човешката кожа, а именно 85% мононенаситени триглицериди, като 20% от тях са палмитолеинови триглицериди. Те защитават клетъчните мембрани със своето антиоксидантно действие. Съдържащата се в него мононенаситена палмитолеинова киселина има най-доброто хидратиращо действие върху кожата спрямо много други масла. По този начин тя е подхранена и тонизирана, в резултат на което процесът на стареене на кожата се забавя. Нанесено върху кожата, маслото има омекотяващ ефект, подобрява еластичността и осигурява необходимия баланс. Заради влагозадържащите си свойства и плътна консистенция, то се използва в различни масажни смеси. Мехлемът с макадамия може да се използва при поява на стрии, бебешки обриви, млечни корички, а също така при слънчеви изгаряния, белези от рани и протривания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *