Рахит

Рахитът е заболяване, с което се описват редица състояния в детска възраст. Той се  дължи на недостиг на калций, фосфор и витамин D. Наличието на дефицит предразполага към нарушаване на баланса между скоростта на образуване на остеоида и скоростта на минерализацията му. В резултат на този дисбаланс се образува неминерализиран остеоид в метафизите и надкостницата на растящите кости. Той е характерният за това заболяване белег. Като последствие от дисбаланса се получава намалена плътност и здравина на костите, което води до деформиране. Деформацията на костната система е допълнителна предпоставка за появата на счупвания. Рахитът е характерно заболяване на кости, които растат. Най-често са засегнати децата между 6 и 24-месечна възраст. През тези месеци детското тяло се нуждае от големи дози фосфор и калций, за да се развива нормално.

Съществуват различни видове рахит. Най-срещаната разновидност е в резултат от недостиг на витамин D. Недостигът на съставката може да се дължи не само на непълноценно хранене и на недостатъчно ултравиолетово облъчване, но и на някакво заболяване, което нарушава процеса на синтезирането й. При другите видове на болестта са налице дефицит на фосфор и калций в тялото, на чернодробни или бъбречни увреждания.

При това заболяване най-големи увреждания се получават на долните крайници. В някои от случаите колената на децата се изкривяват навътре като буква Х, а в други се раздалечават и образуват буква О. Други характерни симптоми са наличие на нервност и раздразнителност, и потене по време на хранене. Малките пациенти с рахит са предразположени към заболяване от други болести като анемия, туберкулоза на белите дробове и заболявания на костите. Профилактиката на заболяването е свързана с консумацията на храни, които съдържат повече калций, фосфор и витамин D. Бъдещата майка още от първия месец на бременността си да приема витамин D на таблетки. При изследвания е установено, че заболяването се среща много по-рядко в южните страни, където слънцето е по-силно. Колкото по на север се отива, толкова повече се увеличава честота на заболяването. Лечението на рахита се състои в по-честото разхождане на слънце, промяна в хранителния режим, извършването на гимнастика, масаж и пиене на витамини на добавка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *