Храни за защита на красотата от слънчевите лъчи

Препоръчваме ви:

Според изследвания, консумацията на определени храни може да предпази кожата от вредната ултравиолетова светлина. Естествено те не могат по никакъв начин да са заместител на слънцезащитните продукти. Но те изпълняват ролята на вътрешна защита срещу слънчево изгаряне и срещу поява на бръчки върху кожата. Комбинацията от здравословна диета и качествена козметика може да редуцира стареенето на клетките на кожата.

Цитрусови плодове

Според изследване, което обхванало почти 500 мъже и жени, съставките на цитрусите, по-конкретно съставката лимонен, намаляват с 34% опасността от поява на рак на кожата. Те съдържат антиоксиданти, които се борят с увреждането на клетъчно ниво.

Зелен чай

Зеленият чай съдържа катехини, които имат силна антиоксидантна активност. Според проведени изследвания те могат да спрат генетичното увреждане в структурата на кожните клетки, които са изложени на ултравиолетова светлина.

Моркови

Морковите и всички други зеленчуци в ярки краски на жълто, оранжево и червено съдържат каротеноиди, които редуцират интензивността на слънчевото изгаряне. Тази антиоксидантна активност важи не само за зеленчуците, но за плодовете.

Червени чушки

Както морковите, така също чушките, са много полезни за намаляване на интензивността на слънчевите изгаряния, като това се отнася особено за червените чушки, които съдържат най-големи дози полезни съставки.

Спанак

Листните зеленчуци като зелена салата, салата айсберг, рукола, спанак и кейл са най-добрите източници на антиоксиданти литеин и зеаксин. Изследвания са установили, че те могат да спрат мутацията на клетките, която е предизвикана от вредната ултравиолетова светлина. Много полезни са на сок, в комбинация с ябълки, моркови и краставични резенчета.

Сьомга

Сьомгата е чудесен източник на полезни мазнини, в това число на омега-3 мастни киселини. Полезните мазнини от рибата предпазват клетките от промени в ДНК, които са провокирани от слънчеви изгаряния.

Орехи

Орехите се отличават с високо съдържание на мастни киселини, които предпазват кожата от вредната ултравиолетова светлина и редуцират увреждането на структурата на клетките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *