Справете се лесно с часовата разлика при пътешествие

Препоръчваме ви:

Всеки, който е пътувал на далечно разстояние през няколко часови пояси, е страдал от негативните ефекти на часовата разлика върху здравето и енергията. Съвсем нормално е да се почувствате изморени и изтощени, тъй като биологичният ви часовник не може да свикне веднага с ритъма на живот на новото място. Има много начини да предотвратите или да се преборите с последствията от часовата разлика, ето няколко.

1. Настройте часовника си
Един от най-ефективните начини за борба с часовата разлика е да сверите предварително часовника си с часовата зона на мястото, където ще пътувате. Това действие можете да направите веднага, след като слезете от самолета или още по-добре няколко дни преди пътуването. По този начин ще помогнете на мозъка си по-лесно да се настрои на новата часова зона.

2. Пийте вода

Дехидратацията е една от основните причини за появата на последствия от смяната на часовите пояси. Сама по себе си тя причинява умора. Пийте много вода, дори докато сте в самолета и избягвайте употребата на алкохол и кафе, които дехидратират. И все пак, ако не можете да се въздържите от консумация, не забравяйте да изпиете повече вода, за да компенсирате консумацията на диуретични напитки.

3. Избягвайте преяждането

Консумацията на много храна само влошава симптомите на часовата разлика и освен това ще ви накара да се почувствате изморени, когато се опитвате да не заспите. Придържайте се към консумацията на леки и здравословни закуски, плодове, сокове.

4. Упражнения

След провеждането на редица експерименти е установено, че тренировката действа положително върху вътрешния часовник. Тя спомага за повишаване на бдителността през нощта и за увеличаване на продължителността на съня, което от своя страна редуцира симптомите на рязката смяна на часовите пояси.

5. Излезте навън

Едно от най-лесните и полезни неща, които можете да направите, за да изпитате по-малко негативните последици от разликата в часовете, е да излезете навън, след като достигнете желаната дестинация. Дайте възможност на слънчевите лъчи да помогнат на вътрешния ви часовник да се саморегулира. Разходката наоколо и запознаването с района ще спомогне тялото ви да привикне към часовата разлика.

6. Йога

В резултат на дългия полет тялото се схваща и се появяват болки в различни части. Самото пътуване също има стресиращо въздействие върху тялото ви. Пробвайте с няколко прости пози за разтягане след дългия полет и ще усетите как ще се почувствате тонизирани и заредени с енергия.

7. Консумирайте повече протеини
Консумацията на здравословна храна несъмнено ще окаже положително влияние на адаптиращия се организъм. Затова след като пристигнете, не разваляйте диетата си с нездравословни храни. Сутрин и на обяд консумирайте храни с повече протеини, за да се чувствате бодри и пълни с енергия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *