Просото като питателна храна без глутен

Просото, Panucum sp, представлява едногодишно тревисто растение, което по външен вид значително наподобява царевицата. То представлява малки по размер зърна с кръгла форма, със сив, жълт или червен цвят. Предполага се, че просото произхожда от района на днешна Етиопия, където се е използвало като храна още от древни времена. Дори днес житното растение е една от основните храни в Африка, където служи като основна съставка в производството на хляб. Основните производители на просо са Китай, Индия и Нигерия. В Европа просото добива популярност чак през Средновековието. Трябва да се отбележи, че под термина просо се разбират няколко различни по вид зърна, които не принадлежат към един и същ род.

В просото е храна, която е богата на витамини А, В1, В2, В5, В6, Е, К и РР, на минерали магнезий, фосфор, калий, силиций, цинк, мед, манган, никел, йод и желязо. В него се откриват още аланин, аргинин, валин глицин, левцин, изолевцин, триптофан, цистеин, тирозин, аспарагинова и глутаминова киселина. В 100 грама просо се съдържат 11.02 грама белтъчини, 4.2 грама мазнини, 72.85 грама мазнини и 378 калории.

Просото, както другите зърнени култури, е много полезна и питателна храна. Днес то намира широко приложение, но основна част от произведеното просо се използва за направата на брашно. То, за разлика от бялото брашно, не съдържа глутен и е много добра алтернатива за хора, които имат непоносимост към него. Консумацията на просо оказва предпазващо действие върху сърдечния мускул. Съдържащият се в житната култура магнезий намалява риска от поява на астма и редуцира честотата на пристъпите от мигрена. Също така се понижава високото кръвно налягане, което е от важно значение за хората с атеросклероза и сърдечни заболявания. Магнезият изпълнява ролята на ко-фактор за повече от 300 ензима, като например тези, които участват в процеса на секретиране на инсулина и глюкозата. В просото се съдържат неразтворими фибри, които намаляват риска от появата на камъни в жлъчния мехур. Като цяло консумацията на пълнозърнести храни като просото намаляват рисковете от появата на ракови заболявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *