Няколко лесни начина да се справим с разширените вени

Препоръчваме ви:

Около 25% от хората изпитват неприятното и болезнено усещане, което се дължи на разширените вени. Това състояние протича с различна честота и много често се изостря при хора, чиито професии изискват продължително стоене на крак или седене по време на работа. Разширените вени не само правят краката по-грозни, но могат да бъдат болезнени. Установено е, че гените определят предразположението към това заболяване. За да се облекчат болките и да се намали развитието на нови разширени вени трябва да се правят леки и лесни упражнения.

Разходка
Разхождането подобрява кръвообращението в краката и поради тази причина хората с разширени вени е добре да се разхождат всеки ден. Дори кратка разходка около блока преди работа значително подобрява състоянието на разширените вени. Плуването също стимулира кръвообращението в проблемните кръвоносни съдове. Ако правите 4 пъти седмично леки упражнения, симптомите на заболяването значително ще намалеят. Важно е да се упражнявате умерено. Липсата на движение или практикуването на тежки упражнения увеличават тежестта на симптомите.

Въртене на педали
Силно натоварващите упражнения за крака, като бягането, могат да бъдат неприятни за хората с разширени вени. Затова започнете с леки натоварвания. Легнете на пода по гръб и поставете ръцете си настрани или до тялото си. Повдигнете краката нагоре и започнете да ги движите така, все едно карате колело. Колкото по-нависоко са краката, толкова повече ще се увеличи циркулацията на кръвта в кръвоносните съдове. От друга страна, ако задържате краката си по-ниско, ще тонизирате мускулатурата на корема. Извършвайте движенията, докато почувствате как кръвта започва да циркулира и болката започва да намалява. Ако разполагате с колело можете да карате няколко пъти седмично, тъй като с колоезденето краката не се натоварват толкова, колкото с тичане.

Повдигане на краката
Предназначението на следните упражнения е да се подобри притока на кръв през целия крак. Легнете по гръб и поставете ръце под задните си части, като краката ви трябва да са леко свити към тялото. Повдигнете единия крак перпендикулярно нагоре и задръжте в това положение, докато усетите как кръвта започва да се стича надолу по прасеца и бедрата. След това повторете с другия крак.

За максимална релаксация легнете плътно до стената и поставете краката си успоредно на нея. За допълнително увеличаване на циркулацията можете да започнете да въртите глезените на краката. Можете да пробвате и със следното малко по-натоварващо упражнение. Застанете на стълбище, като се обърнете в посока на стъпалата. Стъпете на стъпалото само с предната част от крака си, така че петата да виси във въздуха. Повдигнете се нагоре на пръсти и след това бавно се спуснете максимално надолу. Направете 40 повторения. Съвсем нормално е да изпитате натоварване в прасците. Ако имате проблем с баланса, можете да се подпрете с едната си ръка на стената или се хванете за парапета.

Разширените вени е болестно състояние, което се дължи на генетично предразположение, така че то няма как да се предотврати напълно. Но подобряването на кръвообращението и тонизирането на мускулатурата на краката могат да намалят риска от развитие на заболяването. Много лесно могат да се редуцират симптомите на разширените вени, като се спазват няколко правила
– Следете теглото си, тъй като наднорменото тегло може да увеличи подуването и дискомфорта в краката.
– Консумирайте храни с повече фибри и спазвайте безсолна диета.
– Избягвайте носенето на обувки на високи токчета и кръстосването на краката.
– Редувайте седнало с изправено положение, а когато имате възможност повдигайте краката си нагоре, макар за няколко секунди.
– Движете се редовно, но без да се натоварвате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *