Мононатриевият глутамат, вкусна добавка или отрова

Препоръчваме ви:

Мононатриевият глутамат представлява химично съединение, което е аминолиселина. Представлява бял кристален прах, който при взаимодействие с водата бързо се дисоциира на глутаматни йони и свободни натриеви йони. От гледна точка на химията съединението представлява сол на натрия и на глутаминовата киселина. Тя е една от дванадесетте аминокиселини, които участват в състава на белтъците в човешкото тяло. Глутаминовата киселина е критична за правилното функциониране на клетките, но е установено, че не е крайно необходима, защото организма може да си я произвежда от прости съединения. Също така тази аминокиселина представлява стимулиращ невромедиатор за мозъка.

Натриевият глутамат е открит от японския учен Кикунае Икеда, който го е получил чрез кристализация в бульон от водорасли. Днес той се произвежда чрез протичане на ферментационни процеси в захарното цвекло, нишестето и меласата. Установено е, че това съединение има умението да активира вкусовите брадавици, които са чувствителни към умами. Умами се смята за един от петте основни вкуса в китайската и японската кухня. В европейската кухня този вкус няма точно съответствие и се означава като вкус, който допълнително стимулира апетита. Мононатриевият глутамат се използва в хранително-вкусовата промишленост за увеличаване на вкусовите качества на хранителните продукти. Неговата широка употреба се дължи на факта, че е много по-евтин от другите овкусители и аромати. Добавеният към храните натриев глутамат представлява само малка част от целия глутамат, който се консумира от човека всеки ден. Установено, че за 1 ден човек приема средно 10 грама свързан глутамат и около 1 грам свободен, а същевременно човешкото тяло произвежда около 50 грама глутамат всеки ден. Мононатриевият глутамат се смесва добре с кисело и солено, но при комбинация с горчиво или сладко не променя по никакъв начин вкуса към по-добър.

Въпросът дали мононатриевия глутамат е вреден за хората все още не е установен напълно, но все повече учени смятат, че той може да е опасен за хората. При някои хора са забелязани странични ефекти, като мигрена, изтръпване, сърцебиене и алергии. Проведени са много изследвания, които показват, че овкулителят е безопасен за консумация от хора. Но всъщност учените, които участват в това изследване са установили, че в големи количества мононатриевият глутамат има потенциал да окаже неврологичен ефект върху мозъка. Именно затова е важно да се внимава какво количество от веществото се приема ежедневно, тъй като не е напълно ясно как той може да се отрази на вашето здраве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *