Полезни билки за красива коса

Препоръчваме ви:

Ако искате да се погрижите за косата си със силата на билките, трябва да знаете кои от тях са най-полезни за нея. Някои билки са подходящи срещу пърхот, други се грижат за здравината й, с трети редуцират косопада. Вижте някои от най-полезните билки за натурална грижа за косата.

Салвия
Научното име на салвията е Salvia officinalis. В нея има витамини А, В и С, калий, калций. Салвията е особено полезна срещу косопад и често се употребява като билкова отвара срещу оплешивяване. Освен това тя се бори с пърхота и премахва инфекциите по скалпа. Можете да смесите отвара от билката с мек бебешки шампоан и да измивате с него косата си. Отварата можете да направите като накиснете прясна или суха дрога, 1 чаена лъжичка, в четвърт чашка вряща вода. Оставете да ври 10 минутки и накиснете за още 20 минутки. Оставете да се охлади и прецедете течността. Отварата е много полезна за изплакване на косата и възвръща нейната бляскава външност.

Гинко билоба
Билката е много популярна в китайската медицина. Тя подобрява циркулацията на кръвта и действа добре срещу лошо оросяване. Тя сваля нервното напрежение и редуцира стреса, с което може да е много полезна срещу косопад. По-доброто оросяване на скалпа подобрява храненето на космените фоликули, така че косата е по-здрава и бляскава. Можете да консумирате гинко билоба на чай или на капсули, но не прекалявайте, тъй като в големи дози билката може да е токсична.

Розмарин

Ароматичната билка има в съдържанието си калий, цинк, магнезий, фосфор и антиоксиданти. Тя подобрява циркулацията на кръвта и стимулира растежа на косата. Освен това розмаринът забавя посивяването на косите и действа добре на сухата кожа на главата. Добре е да ползвате билката след маслена баня от комбинация с малко зехтин и розмариново есенциално масло, както след измиване на косата.

Полски хвощ
Хвощът е отличен източник на силиций. Той заздравява косата и я прави по-блестяща. Добавете отвара от малко суха билка във вряща вода към шампоана си. Отварата направете от 2 супени лъжици билка в половин чаша вода.

Мента
Ментата стимулира растежа на косата и възвръща нейната сила и блясък. Есенциалното масло от мента обаче не бива да се употребява неразредено върху кожата на главата. Смесете 3 капки от него в 3 чаени лъжички вода или бадемово масло преди да го употребявате за масаж на главата. Действа ободряващо и балансира киселинността на скалпа. Можете да смесите масла от розмарин, мента и бадем за укрепване на косата.

Алое вера

Билката е пълна с полезни съставки за здрава коса и съдържа ензими, които подсилват растежа на косата. Алоето възвръща нормалната киселинност на скалпа, редуцира накъдрянето на косата от влагата, предпазва от цъфтене крайчетата, предпазва от себорея и действа като натурален балсам за суха коса. Можете да употребявата в комбинация с кокосово мляко и масло от пшеничен зародиш за масаж на кожата на главата. Нанесете гела върху косата малко преди да я измиете с шампоан или да смесите малко с шампоана си. Можете да смесите алое с други полезни за косата билки, като розмарин, коприва, магданоз, репей, ройбос, салвия, зелен чай, мащерка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *