5 начина да се справите с първите работни дни след отпуска

Препоръчваме ви:

Дори да обичате много работата си, обикновено първите работни дни след ваканция са доста неприятни. Трябва да се настройвате на работна вълна и да свикнете да ставате рано, вместо да се излежавате на плажа с чаша коктейл в ръка до обяд. Вижте няколко съвета как да се справите по-лесно със задачите си в първите работни дни и да се върнете в работен режим.

1. Използвайте последните дни на ваканцията, за да се настроите на работна вълна. Постепенно започнете да изменяте режима си, като спрете да си лягате в 3 часа сутринта и да ставате по обяд, като си забраните коктейлите през деня и започнете да се настройвате за работа. Не е нужно да работите, достатъчно е да отделите поне 1 ден да свикнете с мисълта, че трябва да се връщате на работа. Отпуснете се и се насладете на тишината, вместо да се впуснете в купони и забавления. Поспете добре, защото в работните дни няма да можете да се насладите на това удоволствие.

2. Когато се върнете на работа, поддържайте настроението си с хубава музика, ако е възможно, а когато сте вкъщи се отдайте на спомени от ваканцията. Ако да речем сте се върнали от мечтаната ваканция в Мексико, спомнете си за нея с музика от този регион, с някой мексикански филм или като погледате снимки от ваканцията си. За да се върнете по-лесно в работен режим, комбинирайте музиката с бърза тренировка, например танци.

3. Не се пресилвайте още през първите работни дни, а разделете задачите си на важни и не толкова важни. Придържайте се към важните, а по-маловажните оставете за следващите дни. Вероятно не се налага да отговорите на всички имейли, които сте получили по време на ваканцията, отговорете само на тези, които са спешни. Отнасяйте се към работата по приоритети, а ако имате работа отпреди отпуската, свършете първо нея, а след това се захванете с нови задачки.

4. Оставете част от работата за следващия ден. Тъй като сте все още на ваканционна вълна, първите дни ще ви е малко трудно да се настроите да работите с нормална скорост. Започнете по-леко, с малки стъпки, за да не се окажете затрупани с работа, която не сте в състояние да свършите. За някои неща може би ще се нуждаете от повече време, за да се фокусирате върху задачките. Не се страхувайте да поискате отсрочка, по-добре е да се забавите, отколкото да направите грешки в работата си.

5. Прехвърлете част от работата си на колегите, особено ако имате склонност да се захващате с всички задачи, дори те да не са ви работа. Разпределете така задачките, че да можете да навлезете постепенно в работен режим, вместо да сбъркате някъде и да удвоите работата си. Ако се налага вземете част от работата за вкъщи, вместо да се товарите с всичко наведнъж и да се тревожите под напрежение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *