Круши срещу запек и за добра перисталтика

Крушата, Pyrus, представлява растение от тип дърво, която принадлежи към семейство Розоцветни. Произлиза от Китай и е установено, че различни сортове круши са отглеждани още от Древността. Дървото ражда плодове, които се наричат със същото име. Интересен факт за плодовете е, че всъщност те се образуват от сраснали се цветни части. Съществуват няколко сорта круши, като гала, анжу, фуджи, червена барлет, боск и други, като разликите между тях са във вкуса, аромата и сочността на плодовете. Днес круши се отглеждат основно в САЩ, Китай и Индия. Същото така интересен факт е, че преди 2 века крушата не е имала съшия вкус, както днес. След провеждане на процес на култивиране се е получила съвременната круша, която се отличава с маслената си текстура и сладък вкус.

Крушата е плод, който се отличава с високо съдържание на ценни за организма вещества. Тя е богата на витамините А, С, Е, В6 и К, елементите магнезий, цинк, селен, манган, фосфор, калций и желязо. Откриват се още валин, серин, лизин, фенилаланин, левцин, изолевцин, пролин, аланин, аргинин, аспарагинова и глутаминова киселина. Плодовете са много добър източник на фибри. В 100 грама сурови круши се съдържат 0.14 грама мазнини, 15 грама въглехидрати, 0.36 грама белтъчини и 57 калории.

Крушите намират голямо приложение в диетичното хранене, защото съдържат полезните за храносмилането дъбилни вещества. Когато се приемат круши се засилва перисталтиката на червата и така организмът се пречиства редовно. Плодовете имат богато съдържание на феноли, които оказват укрепващо действие върху кръвоносните съдове и също така ги предпазва от калциране.

Крушите са много мощно лечебно средство при лечението на болести, които са свързани с пикочо-половата система, защото съдържащият се в тях арбутин убива болестотворните организми. Също така те могат да се използват при инфекции на дихателните пътища, силна кашлица и за укрепване и успокояване на сърдечния мускул. Крушите са противопоказни за употреба от хора, които страдат от заболявания като гастрит и язва, заради наличието на неразтворими фибри в тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *