Диетата TLC срещу висок холестерол

Препоръчваме ви:

Диетата TLC е съкратена на „Therapeutic Lifestyle Changes Diet“, тоест „терапевтична диета с промени в начина на живот“. Тя представлява ниско-мазнинна диета, а основната й цел е да се редуцира холестерола. Според твърденията с диетата можете да редуцирате за 6 седмици лошия холестерол с до 10%.

Диетата не е трудна за изпълнение, но изисква да отчитате какво ядете и по колко. В нея наситените мазнини не трябва да превишават 6% от дневния калориен прием, а холестеролът от храната не бива да надвишава 200 милиграма. Гладът не е проблем в диетата TLC, тъй като тя не ограничава толкова калориите, колкото техния вид. Що се отнася до „забранените“ храни, това са например маслото, фаст фууд, мазните сосове.

Как работи диетата?
Диетата е създадена от Американския национален институт за програма за обучение по въпроса за холестерола и е призната от Американската сърдечна асоциация за здравословна. Основната цел е да се редуцират мазнините, които се консумират, за сметка на повече пресни храни и фибри. Особено важно е да се намалят наситените мазнини, които се съдържат в месото, млечните продукти и пържената храна, особено фаст фууд храните. Те повишават лошия холестерол и рисковете от сърдечно-съдови болести. Така можете да редуцирате холестерола си дори без лекарства. За целта трябва да поемате 2500 калории на ден за мъже и 1800 калории дневно за жени. Наситените мазнини не трябва да превишават 6% от калориите за деня. Важно е да повишите консумацията на омега мастни киселини и на фибри, които редуцират холестерола. Целта на диетата не е отслабване, макар че можете да понижите теглото си с нея.

Какви са основните предимства на диетата?
Диетата осигурява здраве на сърдечно-съдовата система. Тя включва повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, които понижават холестерола и се грижат за сърцето и съдовете. Освен това диетата може да подейства добре на регулацията на инсулин на гладно, което от своя страна може да повлияе добре на превенцията срещу диабет от тип 2 у хора с висок холестерол.

Носи ли диетата опасности?
Диетата не е опасна за прилагане, тъй като не се основава на лишения от важни за организма съставки. Тя може да се прилага от бременни жени и от деца.

Какви са основните правила?

Мазнини Добре е само 20 до 35 процента от ежедневния калориен прием да се състои от мазнини. Другата част трябва да се състои от плодове, зеленчуци, крехко месо без мазнини и обезмаслени млечни продукти.
Протеини Около 16% от общия калориен прием трябва да се състои от протеин, като средната препоръчителна доза извън диетата е 10 до 35%.
Въглехидрати Консумацията на въглехидрати трябва да е спрямо разумните гранични стойности за ежедневен калориен прием.
Сол Максималната дневна доза сол трябва да не надвишава 2,3 грама, а за възрастни хора дозата пада до 1,6 грама. Тя трябва да се редуцира също за хора с високо кръвно, с диабет и с болести на бъбреците.
Фибри Препоръчва се да се консумират поне 23 грама фибри на ден, като дневната доза може да достигне до 34 грама за възрастни. Фибрите способстват за добро храносмилане и редуцират лошия холестерол.
Калий Съставката противодейства на трапезната сол срещу повишаване на кръвното и опасността от образуване на бъбречни камъни. Препоръчителната дневна доза е 4,8 милиграма, като особено богати на калий са бананите. Повечето хора не консумират достатъчно калий на ден.
Калций Важен не само за костната система, но също за здравето на сърдечно-съдовата система. Повечето хора не приемат достатъчно калций на ден. Дозата за жените и за възрастните хора е между 1 и 1,3 милиграма
Витамин В12 Възрастните трябва да консумират 2,4 микрограма от витамина, който е особено важен за метаболизма на клетките.
Витамин D Трябва да си осигурите по 14 микрограма дневно от витамина, като част от него можете да си набавите от слънчевата светлина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *