Митове и факти за водата

Препоръчваме ви:

Вероятно вече ви е омръзнало да слушате колко важно е да пиете достатъчно вода, но тя е в основата на живота на нашата планета и не трябва да бъде пренебрегвана. Често лекарите повтарят, че трябва да пиете по 8 чашки вода на ден, но дневната нужда варира от възрастта, активността и теглото на индивида. Освен това храната, особено плодовете и зеленчуковите храни, съдържат в големи дози вода, която поемате.

Водата представлява 75% от човешкото тяло, ето защо е много важно да се пие достатъчно количество вода. Това е нужно, за да може организмът да е постоянно хидратиран. Освен това редовната консумация на вода притъпява чувството за глад. Според изследвания, пиенето на 2 чаши вода преди хранене може да доведе до свалянето на няколко килограма само за 2 месеца. В общи линии водата е жизненоважна за съществуването на организма, но в обществото съществуват някакви заблуди, които са придобили широка популярност.

Пийте колкото можете повече вода
Този мит е едновременно верен и неверен. Това е така, защото хората не могат да живеят без вода, но от друга страна няма смисъл от прекомерно пиене на вода. Прекаленият прием на вода води до загуба на важни минерали за организма, освен това може да е опасен за здравето.

Пийте поне по 2 литра вода на ден
Това е съвет, който има препоръчителен характер. Всеки организъм има индивидуална необходимост от вода. Установено е, че всеки човек се нуждае от около 2- 3 литра вода на ден. Индивидуалните нужди на се определят от различни фактори, като например физическо натоварване и климат. В горещите дни е съвсем нормално да се приемат повече течности, тъй като организмът губи повече вода с потене. Освен това вие получавате част от необходимата вода с храната.

Редовното приемане на вода води до отслабване
Водата няма диетични свойства, единственото, което прави тя е да запълва за известно време стомаха, което го кара да се чувства сит и апетитът отслабва. Освен това водата ускорява скоростта на метаболизма, като подобрява обмяната на веществата и изхвърля отровите извън тялото.

Само водата има хидратиращи свойства
Това е невярно твърдение, защото има много други течности, които могат да се приемат като част от ежедневната доза, макар те всъщност са съдържат в себе си вода. Много лесно човек може да си приготви сокове и фрешове от плодове и зеленчуци, които ще доставят на организма вода.

Пийте вода, само когато почувствате жажда
Този мит има малко подвеждащ характер, защото не винаги липсата на чувство за жажда означава, че сме достатъчно хидратирани. Ето защо е по-добре в момента, в който се сетите, да изпиете 1 или 2 чаши вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *