5 неочаквани ползи от йогата

Препоръчваме ви:

Ако смятате, че йогата действа само върху настроението и гъвкавостта, значи подценявате силата на вековната йогийска философия върху ума и тялото на човек. Оказва се, че йогата може да подобри състоянието при някои заболявания, а ако се комбинира със здравословна диета, тя може да излекува куп болести. Вижте още няколко причини да се занимавате с йога.

Ако се чувствате депресирани, не отваряйте хладилника, за да оправите настроението си с храна. Опитайте да подобрите състоянието си с йога. Макар йогата да действа благотворно върху цялостното състояние на тялото и ума, има определени асани, които действат много добре за разрешаването на определени здравословни проблеми. Това сочи ново изследване на Университета Дюк по отношение на свойствата на йогата върху човешкото здраве. Според експерти това се дължи основно на 2 от аспектите в йогата, нейната аеробна характеристика, тоест правилното дишане, и нейната медитативна характеристика, тоест способността да се релаксират тялото и ума.

Депресия
В проведеното изследване сред 69 възрастни хора с депресивни симптоми, симптоматиката се редуцирала средно с 20 процента след 3 месеца йога веднъж седмично. Симптомите спаднали с общо 40% след 6-месечни тренировки с йога. Йогата се оказала дори още по-ефективна при група от 60 възрастни хора, които се възстановявали от алкохолна зависимост. Особено подходяща поза е обърнато куче, при което лицето сочи към пода, както и заден мост.

Преяждане
Прекомерното хранене се редуцирало наполовина сред група от 90 жени с наднормено тегло и затлъстяване, само след 12-седмична йога тренировка. Контролната група показала 26 процента по-голяма склонност да се придържат към здравословна диета и да поддържат добра физическа активност. Има определени пози, които са особено подходящи за отслабване, макар че като цяло йогата подобрява фигурата.

Загуба на памет
Според изследване между 30 възрастни хора, които практикували йога за 8 седмици, техните постижения на тестове от експерти се подобрили значително. Според тях йога тренировките подобряват паметта, координацията, изпълнението на няколко задачи и цялостното ментално здраве на човека.

Безсъние
Изследване сред група хора с безсъние, практикуването на йога 3 пъти седмично за 6 месеца подобрило състоянието им с 28 процента. Изследването било проведено сред 139 възрастни човека. Освен това участниците отчели повишаване на концентрацията и редукция на депресивното състояние през деня. Ако се чудите с кои пози можете да релаксирате за по-лесно заспиване, вижте няколко тук.

Шизофрения
Проучване сред 18 възрастни, които страдат от шизофрения показало значително повлияване на симптоматиката от йога тренировките. Макар че шизофренията е сериозно ментално заболяване, медикаментозното лечение може да бъде комбинирано с йога за още по-добри резултати. Йогата редуцира агресията само след 2 месеца йога по веднъж седмично, подобрява склонността на пациентите да пият лекарствата си и редуцира симптоматиката на заболяването с 30%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *