5 начина да се предпазите от неприятна миризма на краката

Препоръчваме ви:

Всеки човек има над 250 000 потни жлези в зоната на стъпалата си, които отделят на ден около 1 чаша пот. Когато температурата се повиши и носите затворени обувки, положението става особено неприятно и може да се появи прекомерно изпотяване, миризма и гъбички. Избягайте от неприятната ситуация, като спазвате следните 5 съвета срещу проблема.

1. Поддържайте добра хигиена на краката
Всеки ден си измивайте краката си с топла вода и антибактериален сапун. Преди да обуете обувките, нанесете върху краката спрей против изпотяване. Можете да ги третирате със същата козметика, която употребявате за подмишниците.

2. Подсушавайте добре краката
Ако по стъпалата ви се появява микоза, тоест гъбички, подсушавайте ги след баня със сешоар за коса на възможно най-ниската температура. Това може да спомогне за намаляване на развитието на инфекциите. Можете да употребявате също пудра.

3. Направете си баня с черен чай
Предварително поставете 2 пакетчета черен чай в 2 чаши гореща вода и ги оставете да престоят за 20 минути. След това излейте съдържанието в 2 литра гореща вода и изчакайте сместа да изстине. Когато сместа се охлади достатъчно, накиснете краката си за 30 минути в нея. Таниновата киселина, която се съдържа в черния чай убива бактериите и затваря порите, така че краката се потят по-малко. Не забравяйте да подсушите добре стъпалата след банята и да нанесете пудра.

4. Редувайте обувките
Опитайте се да редувате носенето на обувките си. След като сте носили единия ден едни обувки, на другия ден обуйте друг чифт. Като оставите обувките за 24 часа на проветриво място, ще дадете възможност на влагата в тях да се изпари. Също така, когато имате възможност и времето е топло, носете максимално повече време отворени обувки, сандали или чехли.

5. Изперете обувките
Всяка съвременна пералня има специална програма за изпирането на обувки, затова без да ви коства много усилия, можете веднъж месечно да изпирате обувките, които носите. Важно е как и къде съхранявате обувките си. Ако ги държите в тъмен килер на влага, бактериите в тях ще процъфтяват и могат да се прехвърлят върху краката ви. Затова дръжте обувките си на светло и проветриво място, за да убиете бактериите, които причиняват неприятна миризма на стъпалата, а също инфекции

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *