5 средства за лечение на екзема

Препоръчваме ви:

Ако страдате от лека форма на екзема, преди да пробвате някакви лекарствени средства за лечението й, изпробвайте някоя от тези идеи. Някои от съставките можете да намерите в кухненския шкаф или в килера.

1. Овлажняващ крем
След баня използвайте овлажняващ крем за тяло, в зависимост от типа на своята кожа. Така ще я предпазите от дразнене. Предпочитайте емулсии, които се разнасят по-лесно върху кожата, но избягвайте кремове с високо съдържание на вода. Можете да нанесете върху засегнатите зони малко вазелин, който запечатва влагата вътре в кожата.

2. Цинк
Приеман вътрешно, цинкът е много важен за здравето на кожата. Той е отговорен за по-добрата абсорбция на есенциалните мастни киселини. Те са особено важни за овлажняването на кожата отвътре. Приемайте по 30 милиграма цинк на ден.

3. Прясно мляко

За да успокоите сърбящата кожа, напоете мека кърпа с ледено студено прясно мляко, най-добре пълномаслено, и покрийте засегнатата зона с кърпата. Стойте така поне няколко минутки и ако се налага повторете няколко пъти процедурата.

4. Избягвайте гореща вода
Ако имате екзема, не стойте под душа или във ваната повече от 10 минутки и избягвайте горещата вода. Къпете се в топла или хладка вода, за да не раздразните кожата си. Ако не се налага не се къпете всеки ден, а ако трябва да го правите, мийте се само с вода, без измиваща козметика. Екземата може да се влоши от твърде дългите и горещи бани, тъй като кожата губи своята влага. След баня е добре да нанасяте натурални масла, които ще възстановят влагата на кожата и тя ще изглежда по-добре.

5. Овесени ядки

Овесените ядки, особено ако употребявате фини, са много подходящи за кожата с екземи. Смелете няколко лъжички ядки и ги разтворете във водата на ваната. Друга опция срещу екзема е да нанесете маска върху кожата от фино смлени овесени ядки, прясно мляко и бадемово масло. Ядките действат срещу сърбящата кожа и дразненето й от външни фактори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *