Тревожна тенденция, българката ражда все по-късно

Според статистически изследвания, които са проведени от Националния статистически институт, напоследък се очертава трайна тенденция към увеличаване на възрастта на раждане на българката. През 90-те години средната възраст на първо раждане е била 20- 21 години, а сега е 25- 26 години. В големите градове възрастовата граница се вдига още и дори надхвърля 28- 30 години. Според акушер-гинеколозите това е тревожен факт, тъй като е възможно да се появят проблеми със здравето на детето и майката, а освен това се получават сериозни демографски последици за страната.

Здравните специалисти споделелят, че независимо от напредъка на биологичните науки, медицината и имунологията повишаването на възрастта за забременяване преполага от своя страна риск от по-трудно забременяване и за ражадане на дете с по-ниско тегло от нормалното. Според тях двойките, които искат да имат деца, трябва да преосмислят своето поведение и да започнат да работят за дете по-рано. Според статистически данни през последното десетилетие делът на родилките с първо раждане след 35 годишна възраст се е увеличил двукратно, на 13%. Освен това нараства процентът на жените, които са над 40 годишна възраст и забременяват благодарение на голямата гама от различни техника на асистираната репродукция. Фактите от тези статистически данни определят нови тенденции в развитието на лечебните заведения, които са свързани с акушеро-гинекологията. Техният основен акцент напоследък е насочен към развитието на феталната и пренаталната медицина.

Същите демографски проблеми се забелязват в САЩ и другите развити страни. В Америка възрастовата граница се е повишила с 4 година, в сравнение със 70-те години на миналия век. Днес в Англия тази възрастова граница е 30 години, а в Япония е 29 години. Според световни здравни специалисти човечеството е изправено пред нова демографска вълна, която може да има тежки последици. Много интересен е фактът, че дори в Африка раждаемостта сред жените на възраст под 20 години е намаляла с 20% през последните 10 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *