Всеки четвърти българин страда от алергия към козметика

Според статистически изследвания 1/4 от българите имат алергия към козметичните продукти. Най-често срещаните алергии са от ампулите за коса, парфюмите и консерванта кетон в мокрите кърпички. Всъщност всеки човек използва на ден поне 5 козметични продукта, като се започне от сутринта с пастата за зъби, сапуна за измиване и след това кремовете за лице и ръце, тоалетно мляко, червило, парфюм и грим. Непоносимост и повишена чувствителност се наблюдава както при продуктите, които се измиват, така и при продукти, които се задържат за по-дълго време върху кожата. По принцип женският пол е по-силно засегнат от алергии, но през последните години се наблюдава повишение на броя на засегнатите при мъжете.

Тази информация бе представена на Петата национална кампания „Диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания“. Тазгодишното мото е „Козметична безопасност“. Темата е избрана от Българското дерматологично дружество и неговата „Секция по дерматоалергология“, в съзвучие с провежданата от Европейската инициатива за превенция на кожноалергичните и професионални болести, EPOS. Тази инициатива се провежда в още над 30 страни, а темата е избрана заради повода, че през юли тази година в Европейската комисия е влязъл в сила електронен портал, който съдържа нови регулаторни актове по отношение на безопасността на козметичните средства. В тях са регламентирани всички части на процеса, от производството на опаковката, етикетиране, разпространение, съхранение, до проследяване на нежелани събития и реакции при употребата на козметика. Освен това е въведено и понятието „козметовижиланс“, което определя точно механизмите, които позволяват наблюдаването на нежеланите събития.

Кампанията ще се проведе от 18 до 22 декември, в 3 дерматологични клиники в столицата, а те са ВМА, Александровска болница и болница Токуда. От провинцията ще участват университетските кожни клиники в Стара Загора, Плевен и Пловдив. Безплатното тестване на пациентите ще бъде само на датите 18 и 19 декември, тъй като резултатите трябва да се отчетат в рамките на кампанията. На 4 декември за желаещите ще има безплатни прегледи в кожно-венерологичното отделение на болницата в Русе.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *