Меласа срещу анемия

Препоръчваме ви:

Меласата представлява продукт, който се получава при преработката на захарното цвекло и захарната тръстика, за да се получи захар. Нейното качество зависи от количеството захар, което е извлечено от суровината. В миналото меласата е била внасяна в Америка от Индия и до края на 19-век е била най-популярният подсладител в САЩ, защото е била много по-евтина от рафинираната захар. Името „меласа“ произхожда от португалската дума melaco, което означава „мед“.

В меласата се съдържат наситени, мононенаситени и полиненаситени мазнини, елементи калий, натрий, желязо, калций, мед, цинк, манган, селен и фосфор. Откриват се още витамин А и В-комплекс, и въглехидрати.

Физически меласата представлява тъмен и гъст сироп, който се получава от варене на изходните суровини, при което захарите изкристализират и се утаяват. Този процес преминава през 3 цикъла на топене и кристализация, за да може да се извлече максимално количество захар, като след всеки следващ цикъл меласата е с по-малко съдържание на захари. Меласата се разделя на 3 вида, в зависимост от цикъла, от който е получена. След първия цикъл на кипене се получава светла меласа, като характерно за нея е, че тя съдържа най-много захар и има най-малко вискозна консистенция. След втория цикъл се получава тъмна меласа, която е по-бедна на захар. Черната меласа се получава след последния цикъл на кипене. Тя е най-бедна на захар, в сравнение с предходните 2 вида, но е най-богата на витамини. Отличава се с много тъмен цвят и изключително лепкава консистенция, а също и с пикантен вкус.

Меласата представлява един от най-здравословните подсладители, който същевременно има много здравословни ползи за организма. Тя може да се използва като лекарствено средство при анемия. Страдащите от това заболяване трябва да приемат по 1 лъжица меласа всеки ден и по този начин ще си набавят необходимото количество желязо. Подсладителят може да се използва като ефективен лек за редуциране на симптомите на менопаузата при жените. Според проучвания, меласата спомага за по-бързото заздравяване на кожни рани и за ускоряване на пречистването на организма от токсини. Тя е полезна за консумация от хора с ревматизъм, тревожност, псориазис, артрит, запек, сърцебиене и разширени вени. Въпреки многото полезни свойства на меласата, не трябва да се прекалява с нея, защото тя съдържа захар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *