Тайни рецепти за здраве от кухнята – 2

Препоръчваме ви:

Всички знаем, че храната, която консумираме, влияе директно върху дългосрочното здраве. А всъщност някои продукти в хладилника и кухненските шкафове може да бъде лекарство за лечение на ежедневните здравословни проблеми, като настинки, стомашно разстройство и главоболие. Ето още няколко приложения на продуктите от кухнята.

Част първа

Оцет срещу треска
Ябълковият оцет е много функционално средство срещу треска и висока температура. Смесете го с вода и накиснете в разтвора краката и ръцете си, а можете да покриете челото, краката и ръцете си с кърпи, които са напоени с него. Тъй като е кисел, оцетът спомага за по-бързото отделяне на топлината от тялото, докато се изпарява. Тази рецепта е добре позната на поколения майки.

Джинджифил срещу призляване
Джинджифилът е много ефикасно средство срещу гадене, особено за бременни, които не могат да пият силни лекарства. Можете да консумирате съставката на чай или да я смесите с малко захар или мед, като хапвате по лъжичка от сместа.

Лук и чесън срещу болка в ухото
Тъй като лукът и чесънът съдържат биологично активна сяра, можете да ги употребявате външно срещу болки в ухото. Сварете за кратко глава лук, докато тя стане прозрачна, сложете я в чист чорап и сложете чорапа върху ухото си, докато съдържанието е все още топло. Ако болката продължава, третирайте я с чесново масло. Маслото не трябва да е твърде горещо, затова само го затоплете и капнете няколко капки в болезненото ухо.

Чай срещу подуване на корема
Срещу подуване на корема най-добрата натурална терапия е чай от джинджифил, в който сте сложили малко карамфилче, канела и индийско орехче. Тези съставки действат за добро храносмилане и редуцират подуването в червата. Подсладете чая с малко захар или мед.

Песто срещу запек
За справяне със запека, ако той не е хроничен, може да помогне сосът песто. Босилекът е много полезна билка срещу запек, особено ако е пресен, затова най-добре е да добавяте соса в храната си по-често. За да направите песто в домашни условия, смесете пресни листа от подправката с малко чесън, сол и ядки. Ако хапвате соса с лечебна цел, не слагайте пармезан в него.

Мляко и сусамово масло срещу безсъние
Пробвайте да третирате безсънието с лек масаж преди лягане и чашка топло мляко с мед. Използвайте сусамово масло за масаж на стъпалата на краката си. Млякото можете да смесите с малко канела и индийско орехче за по-добър ефект.

Мед срещу инфекции на кожата
Суровият мед е чудесна съставка за здрава кожа, независимо от нейния тип. Той действа овлажняващо и антибактериално, затова можете да го употребявате както срещу бръчки, така и срещу пъпки. Намажете малко мед върху увредената кожа и го оставете да подейства поне 1 час. Суров мед можете да използвате и за почистване на кожата на лицето, като го нанесете, втриете и отмиете с вода.

Чесън срещу настинки
Суровият чесън има силни антибактериални характеристики, заради съдържащите се в него фитонциди. Добре е да похапвате от него превантивно срещу грип и настинки, както и ако усетите, че се разболявате. Дръжте в устата си леко разрязана скилидка чесън, за да унищожите бактериите и вирусите в носоглътката, тъй като те навлизат в тялото най-често от тези зони.

Риган, мащерка и розмарин срещу синузит
За да прочистите синусите от инфекция, направете си парна баня с риган, мащерка и розмарин. Билките действат най-добре с парата, тъй като имат антивирусни, антимикробни и противогъбични свойства. Освен това те отварят бронхите и ви помагат да дишате по-лесно.

Горчица срещу кашлица
Сухата кашлица можете да третирате с малко горчица или смлени синапени зърна. Нанесете ги външно за няколко минутки, тъй като те могат да изгорят и раздразнят кожата. Смесете ги с малко брашно и сложете сместа върху чиста тъкан. Нанесете малко зехтин върху кожата и сложете пластира върху гърдите си за няколко минутки, като проверявате кожата да не се зачерви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *