Българските болници използват 3 пъти повече антибиотици от европейските

От началото на следващата година микробиологичните лаборатории в болниците ще трябва да бъдат ръководени задължително от клиницист микробиолог. Според изследвания, България се намира на средно европейското равнище по прием на антибиотици на доболничното ниво. Спрямо този показател сме на нивото на Германия, което е с 2 пъти по-ниско от това на страни като Франция, Италия и Гърция. Целта е да се подкрепят усилията на национално ниво за редуциране на ненужната употреба на антибиотици. Налице е съществено разминаване в пропорцията на приема на антибиотици у нас и по света. За настоящия момент у нас 80% от изписаните антибиотици се назначават в доболчничната помощ и 20% се употребяват в болниците, докато в страните от Западна Европа 95% от антибиотиците се предписват извън болниците, а само 5% в тях. Това означава, че в българските болници се назначават 3- 4 пъти повече антибиотици, в сравнение с европейските, най-вече заради многото случаи на вътреболнични инфекции.

Според професор Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология, въпросът за рационалната употреба на антибиотици продължава да бъде много важен. В България има изградена система, която следи анбиотичната резистентност. В Националния център по заразни и паразитни заболявания са ангажирани 150 болнични лаборатории и 40 лаборатории от доболнична помощ, които наблюдават състоянието на антибитичната резистентност постоянно и редовно изнасят информация за нейното състояние.

Бактериите от рода Ацинобактер, Клебсиела и Псевдомонас са най-честите причинители на вътреболнични инфекции. Според критериите, всяка урологична инфекция, която е възникнала до 2 седмици след изписване на пациента от болницата, се смята за късна проява на вътреболнична инфекция. За такава инфекция се счита и тази, която е възникнала до 2- 3 месеца след операцията. Доктор Ангел Кунчев споделя, че не винаги скъпият антибиотик е най-подходящ за лечението на определено заболяване. Той предупреждава, че най-опасно е самолечението с антибиотици. Според него една от причините за възникаването на антибиотичната резистентност е неспазването на лекарските предписания от пациентите. В много случаи те по свое усмотрение спират антибиотичната терапия или променят интервалите на прием на антибиотици. Затова задължително пациентите трябва да спазват лекарското предписание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *