Как да разберете дали бебето ви има колики

Препоръчваме ви:

Почти всяка майка рано или късно се сблъсква с бебешките колики, които гарантират безкрайни часове на рев и безсънни нощи. Ако бебето ви плаче непрекъснато, макар че е напълно здраво, нахранено е и няма температура, навярно плачът се дължи на колики. Докторите не могат да кажат категорично на какво се дължат те, но се предполага, че имат отношение с болезнено движение в червата. Коликите не са опасни за здравето на бебока, но са мъчителни за него. Вижте как можете да ги разпознаете.

Симптоми на коликите

Подгответе се за много бебешки рев, който е силен и пронизителен. Понякога ревът започва без предупреждение и е на вълни. Освен това бебето обикновено не може да се успокои с традиционните средства.

Наблюдавайте поведението на бебето си, за да разберете това, което то не може да ви каже. Много бебета, които страдат от колики, изпъват крачетата си навън или се опитват да заврат стъпалата си под торса си, тъй като се опитват да успокоят болката от крампите в червата. Наблюдавайте също за това дали свиват ръцете си в юмруци толкова силно, че ръчичките им започват да треперят.

Проверете коремчето на бебето си. Ако болките в червата са провокирани от газове, коремчето обикновено се издува прекомерно и може да стане твърдо на пипане.

Вслушайте се в движението в коремчето на малкото. Обикновено коликите предизвикват силно къркорене, което се чува отчетливо.

Обърнете внимание на количеството газове, които излизат от коремчето на малкото. Ако ви се струва, че количеството е повече от обикновеното, вероятно това се дължи на колики и те са причината за неразположението на малкото.

Консултирайте се с педиатър, който може да отхвърли други причини за плача на бебето. Особено важно е да знаете дали причината не е застрашаваща здравето му, например херния или усукване на тънките черва.

Продължителност на коликите. Правилото на трите

Дръжте под ръка тефтерче и химикалка, за да записвате детайли за бебешкия плач. Това ви позволява да наблюдавате процеса, да знаете кога започва и колко време продължава болката. Това може да ви помогне да разберете дали се дължи на колики.

Обикновено коликите започват през първите 3 седмици след раждането на бебето, най-късно до 5-я месец. Ако бебето ви има болки от повече от 3 седмици, много вероятно е те да се дължат на колики.

Наблюдавайте колко дълго продължават пристъпите на болка и съответно плачът на бебето. Обикновено при колики бебето плаче поне 3 часа.

Отбележете по колко дена в седмицата плаче бебето. За да се диагностицират коликите, то трябва да страда от болки поне 3 дена седмично, в които то плаче постоянно по няколко часа на денонощие.

Обърнете внимание по кое време започват болките. При колики те обикновено започват по едно и също време всеки ден, най-често в късните часове на следобеда и вечерта. Не се отчайвайте, тъй като повечето бебета страдат от колики не повече от 3 месеца. Ако въпреки това бебето ви не спира да плаче, трябва да се консултирате със специалист, който да установи дали всичко е наред.

Съвети
– Обмислете смяна на диетата на хранене. Ако кърмите бебето си, вашата диета може да е причина за коликите. Избягвайте храни, които образуват газове, като портокалов сок, лук, зеле, ябълки, сливи и силни подправки.
– Пробвайте да направите масаж на коремчето на бебето. Правете масажа с кръгови движения, отляво надясно. Те могат да успокоят движението на газовете в червата.
– Опитайте се да успокоите бебето с успокояваща музика, монотонен „бял шум“, разходка или люлеене.
– Не се обвинявайте за болките на бебето, тъй като коликите са сравнително обичайно и безобидно състояние.
– Ако храните бебето си с бебешка формула, сменете марката, тъй като може да се окаже, че тя е причина за болките, тъй като някои съставки не могат да се смелят добре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *