Неочаквани вегетариански източници на протеин

Независимо дали сте вегетарианец, веган или някой, който просто се опитва да не консумира животински протеини, задачата за намиране на източници от растителен произход може да изглежда много трудна. Ето няколко растителни храни, които се отличават със значително количество протеини в тях.

Аспержи

В една чаша сурови аспержи се съдържат 3 грама протеини. Тази вкусна вегетарианска храна също така е богата на фолиева киселина, на витамини В и С, на фибри и на желязо.

Сварена киноа
Киноата осигурява на организма фибри, витамини, минерали и протеини. В половин чаша сварена киноа се съдържат 4 грама протеин. Освен това тя се смята за източник на пълноценен протеин с неживотински произход. Това означава, че в киноата се съдържат всички незаменими аминокиселини, от които се нуждае организмът, за да изгради белтъчините.

Семена от чия

В 2 супени лъжици семена от чия се съдържат около 3 грама протеини. Освен това в тях се откриват полезните омега-3 и омега-6 мастни киселини. Семената имат мек аромат и са перфектно допълнение към всяко ястие. Можете да добавяте чия към шейкове, салати, зърнени храни, кисело мляко и можете да ги използвате като натурален желиращ агент при приготвянето на конфитюри и пудинги.

Паста
По принцип пастата е известна с това, че е богата на сложни въглехидрати, но всъщност тя е също добър източник на протеини. В 1 чаша паста се съдържат 10 грама протеини, а също така омега-3 мастни киселини и фибри. Избирайте пълнозърнеста паста, в която полезните вещества не са премахнати с рафиниране.

Кейл
Не случайно кейлът е наречен „цар на зелените листни зеленчуци“. Този член от семейството на зелето е пълен с хранителни вещества, а освен това е нискокалоричен. В 1 чаша от него се съдържат само 33 калории и почти 3 грама протеин. Кейлът осигурява фибри, витамини В6 и С, и антиоксиданти.

Овесена каша

Като зърнена закуска овесената каша е отличен източник на сложни въглехидрати, които засищат за дълго, но в нея се съдържат и протеини. В действителност в 1 чаша от кашата се съдържат 5 грама протеини, дори да не добавяте в нея мляко.

Печени картофи
В картофите се съдържат много въглехидрати, но в 1 голям печен картоф има цели 6 грама протеин. Освен това в 1 среден по големина картоф се съдържа повече витамин С, отколкото в 1 домат и повече калий, отколкото в 1 голям банан.

Сварена Елда

Много не знаят за хранителните стойности на елдата, а други си мислят, че тя е зърнена храна. Всъщност елдата представлява плод на листно растение, което принадлежи на семейството на ревена. В 1 чаша от нея се съдържат почти 6 грама протеини, цели 5 грама фибри и много други ценни хранителни вещества, като желязо, магнезий и калий.

Пшеничен зародиш
Ако търсите лесен начин за увеличаване на протеините в диетата си без животинска храна, не се колебайте, а добавяйте по няколко супени лъжици пшеничен зародиш в храната си. В 2 супени лъжици от съставката се съдържат 3 грама протеини. Освен това зародишът е богат на фибри, минерали и витамини тиамин, В6 и фолиева киселина.

Шам фъстък

От всички черупкови плодове, в шам фъстъка се съдържат най-много протеини. В 30 грама от него се съдържат 6 грама протеини. Много хора избягват ядките, защото са много калорични, но шам фъстъкът може да се консумира като лека закуска, която е един от най-добрите начини за задоволяване на желанието за хапване на нещо вкусно и хрупкаво.

Нахут
Нахутът представлява бобово растение от Близкия изток, което осигурява по 6 грама протеини само за половин чаша от него. Той е богат на фибри и може да помогне за намаляване на лошия холестерол в кръвта и на риска от появата на коронарна болест на сърцето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *