6 натурални рецепти за красота

Спестете пари от скъпи козметични процедури в козметичен салон, като използвате съставки, които могат да се намерят в кухненския килер и в хладилника. Направете си няколко спа процедури у дома, за да сте красиви за празниците.

Хубавото на натуралните съставки е, че те могат да се употребяват цялостно за красотата, за коса, лице и тяло, а освен това често са еднакво полезни за всички типове кожа. Тъй като не съдържат консерванти, маските трябва да се използват веднага или да се съхраняват в хладилник, като дори тогава те са много по-краткотрайни от купешките козметични маски. Освен това знаете какво слагате върху кожата си, като тук важи правилото „не слагат върху лицето си нищо, което не бих изяла“.

От какво се нуждаете за терапията за красота
овесени ядки, обикновени или фини
кисело мляко
пчелен мед
домашна майонеза от зехтин и жълтъци
яйца
ябълков оцет
авокадо
бадемово масло

Овлажняваща маска от авокадо
Намачкайте вътрешността на добре узряло авокадо, за да получите хомогенна каша. Нанесете сместа върху почистена кожа, за да я овлажните и подхраните. Маската действа особено добре на изгоряла от слънцето кожа, като я укрепва и способства за по-бърза регенерация. Втрийте добре авокадовата каша в кожата си или я обтрийте с вътрешната част на кората. Изчакайте 20 минути и изплакнете добре с хладка вода.

Бананова терапия срещу упорити пъпки
Оказва се, че не само вътрешната част на банана е полезна за вас, но също така кората му. Вместо да я изхвърлите веднага, можете да я използвате, за да премахнете досадните пъпки от лицето си. Втрийте вътрешната част на кората върху кожата си за няколко минути, докато меката й вътрешност потъмнее. Оставете остатъците от банана върху кожата си за 20 минутки и изплакнете добре с топла вода. След това подсушете кожата си и нанесете антибактериален крем.

Омекотяваща и почистваща маска от овесени ядки
Смесете в купичка половин чашка овесени ядки, 1 цяло яйце и 1 супена лъжичка бадемово масло. Най-добре е овесените ядки да са смлени, за да се нанася сместа по-лесно върху лицето. Ако имате суха кожа, можете да сложите само жълтъка от яйцето, а ако кожата ви е мазна – само белтъка. Срещу акне можете да добавите 3 капки масло от чаено дърво. Разбъркайте добре и нанесете върху почистена кожа. Изчакайте 10- 20 минутки, изплакнете добре и подсушете.

Балсам за коса с жълтък
Разбийте добре 1 яйчен жълтък, добавете 1 чаена лъжичка зехтин или бебешко олио, и разредете с 1 чашка топла вода. Нанесете върху измита коса и масажирайте в скалпа, след което изплакнете добре с топла вода.

Маска за коса с авокадо
Авокадото е полезно не само за кожата, особено зрялата и суха кожа, но също така за косата. Не напразно маслото от авокадо е една от най-употребяваните съставки в козметиката за коса. Натуралното обаче е за предпочитане, затова можете да третирате косата си с маска, която сте приготвили от истински съставки. Смесете вътрешната част на авокадо с малко кокосово мляко, за да получите гъста каша. Можете да замените кокосовото мляко с разредено кисело мляко. Нанесете сместа върху косата си и я втрийте с масаж в скалпа. Разрешете косата си с гребен с едри зъби, за да разпределите сместа върху кичурите си. Изчакайте 20 минутки и изплакнете.

Маски за коса и кожа с мед

Можете да третирате мазната и проблемна кожа с течен пчелен мед, като го нанесете на маска върху лицето си. Взахареният мед също е полезен за кожата, тъй като действа като пилинг, омекотява я и действа антибактериално и противогъбично. Медът е полезен и за сухата кожа, но трябва да сте сигурни, че нямате алергия спрямо пчелни съставки. За мека и блестяща коса, смесете малко пчелен мед, домашна майонеза и 1 яйце. Разбъркайте добре и нанесете върху косата за 20 минутки, преди да я изплакнете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *