Българките са втори в света по тютюнопушене

Според изследване на Вашингтонския университет, българките заемат втора позиция в световен мащаб по тютюнопушене. Данните показват, че около 30 процента от българките пушат. На първата позиция в тази класация са представителите на женския пол от съседна Гърция. Това изследване е проведено в 187 държави по света и показва, че в световен мащаб все повече хора започват да пушат, като особено опасна е тенденцията за пушене сред жените. Неприятен е фактът, че с увеличаването на населението на Земята се увеличава и броят на пушачите. През 1980 година той е бил 721 милиона души, а днес е вече почти 1 милиард. В Китай само за 30 години броят на почитателите на тютюна се е увеличил със 100 милиона души, което за момента означава, че 282 милиона от пушачите са китайци. Стряскащи са и данните за Русия, където почти 1/3 от населението са пушачи, като за последните няколко години тя са се увеличили с 1 милион души. Данните показват, че в Индонезия броят на пушачите се е увеличил с 35 милиона.

На първо място по брой пушачи сред силния пол заема Източен Тимор, с 61%, а на следващите места са Индонезия, Армения и Русия. Като цяло мащабното изследване показва, че процентът на пушачите сред световното население намалява, но като цяло броят на пушещите се увеличава заради положителния естествен прираст на населението на планетата. Освен това изследването показва, че в повечето развити държави прилагането на политика за спиране на тютюнопушенето дава добри резултати.

В световен мащаб производството на тютюн достига до 6 милиона тона за 1 година. Най-голямо е годишната употреба на тютюн на глава от населението в Гърция, Русия, Сърбия и България. Тютюнът представлява коктейл от химични вещества, сред които много отрови и дори радиоактивни елементи. Общо в него се съдържат около 4000 вещества. Някои от тях са много добре известни на учените със своето вредно действие, като например въглероден диоксид, амоняк, олово 210, катран, никотин, полоний 210, радий 228, живак, нафталин, циановодородна киселина, ацетон и над 39 ароматни въглеводородни съединения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *