6 натурални хитринки срещу мазна коса

Препоръчваме ви:

Davines

Мазната коса е не само неприятен козметичен дефект, но също така изисква много грижи за поддържане, тъй като прическата с нея стои много кратко време във формата, в която бихте желали. Трябва да знаете, че измиването с шампоан може да помогне за кратко, но с времето твърде агресивната козметика за измиване на косата може да накара кожата на главата да произвежда допълнително мазнини, за да компенсира отмиването им. Най-често мазни са русите и тънките коси.

1. Накъдряне на косата
Правата коса акумулира повече мазнини от кожата на главата, отколкото къдравата. Освен това къдравата коса като цяло има склонност да е по-скоро суха, отколкото нормална. Понякога накъдрянето на косата може да способства за по-бавното омазняване на кичурите. Трябва обаче да избягвате употребата на стилизиращи продукти, тъй като те могат да утежнят допълнително косата. Избягвайте също прекомерната влага и горещината, като за накъдрянето е добре да използвате ролки вместо маша.

2. Не решете косите си твърде често
Забравете за правилото, че косата трябва да се разресва по 100 пъти дневно, особено ако имате мазна коса. Разресването ще разпредели мазнината върху кичурите и прическата ви ще увисне. Използвайте по-рядко четка или гребен за коса, като измивате повърхността им редовно със сапун и вода, за да не замърсявате допълнително мазната си коса.

3. Избягвайте стилизираща козметика
Балсамите за коса и маските, ако не са специално за мазни коси, могат да добавят мазнини върху и без това мазната коса. Същото се отнася и за пяната и ваксата. Затова избягвайте допълнителната козметика, когато е възможно. Заменете пяната с обикновена бира, която ще способства за запазване на формата на вашата прическа, без да я утежнява. Също така можете да използвате върху косата си бебешка пудра, която ще попие част от излишната мазнина.

4. Терапия за скалпа
За да редуцирате функцията на мастните жлези по скалпа, използвайте стягащи съставки. Можете да изплаквате косата си след измиването й с разтвор на оцет и вода, тъй като киселинността на оцета въздейства добре на мазната коса. Други съставки, които могат да се употребяват за целта, са хамамелис и вода за уста. Втрийте в кожата на главата си разтвора след измиване и изплакнете добре с вода.

5. Натурални смеси за изплакване на косите
Някои натурални смеси действат добре за изплакване на косата и способстват за редуциране на отделянето на мазнини от кожата на главата. След като измиете косите си с шампоан, изплакнете ги с оцетен разтвор, с разтвор на лимонов сок във вода или с билкова отвара. Много полезни за мазните коси са лютивата мента, розмаринът и градинският чай. Освен това можете да замените едното измиване на косата си с масаж на главата с малко сода за хляб и вода. Содата не само ще отстрани мъртвите клетки оъ кожата на главата, но също така ще поеме мазнините.

6. Справете се със стреса
Стресът може да се окаже важен фактор за бързото омазняване на косата, особено ако преди тя е била нормална или суха. Освен това омазняването може да се активизира от замърсената среда и от носенето на шапки. Ако имате мазна коса, опитайте се да редуцирате стреса, поне където е възможно, тъй като той може да повиши производството на андрогени, които повишават отделянето на мазнини от мастните жлези.

А вие какви хитринки използвате, за да се справите с мазната коса?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *