6 храни, които облекчават неприятните симптоми на ПМС

Само ние, жените, знаем какво ни е през „онези няколко дни“ от месеца. Болката, умората, лошото настроение и другите неприятни симптоми на ПМС ни карат да се чувстваме не на себе си. Експерти споделят, че консумацията на някои храни може да ни накара да се почувстваме по-добре, без да пием лекарства.

Пълнозърнести храни, които са обогатени с желязо

По време на месечния си цикъл жените губят много желязо с менструалната кръв. Това изсмуква тяхната енергия и те се концентрират по-трудно, а освен това силното кръвотечение може да доведе до анемия. Това налага да се увеличи приемът на желязо, за да се достигнат нивата на препоръчителната дневна доза. Консумацията на зърнени закуски, които съдържат допълнително количество желязо, е лесен начин да получите дневната доза от този минерал. След като хапнете закуската си, изпийте чаша портокалов сок. Съдържащият се в него витамин С спомага за по-доброто усвояване на минерала. На вечеря можете да хапнете до 200 грама не много тлъсто червено месо.

Кафяв ориз
Под въздействие на неприятните усещания от месечния цикъл, веднага ни се хапва нещо сладко, за да получим енергия. Много лош избор е да хапнем храни, които съдържат захар и прости въглехидрати, тъй като те осигуряват енергия само за кратко. Вместо тях хапнете храни, които са богати на фибри и на сложни въглехидрати, за да поддържате енергийните си нива през целия ден. Сложни въглехидрати могат да се набавят от овесените ядки, кафевия ориз, сладките картофи и пълнозърнестата паста. Кафевият ориз е особено полезен, тъй като той съдържа бавно смилаем комплекс от въглехидрати, а освен това е основен източник на магнезий, който облекчава симптомите на подуване по време на цикъл. Чаша кафяв ориз доставя на организма 1/4 от дневната доза магнезий.

Леща

Ако се чувствате раздразнени от наближаващия цикъл, задължително хапнете малко леща. Тя има свойството да редуцира това усещане. Освен това тази храна е богата на фибри, протеини и сложни въглехидрати, които повишават серотонина в кръвта. Този химикал увеличава чувството за спокойствие и за щастие. Фибрите в лещата се усвояват бавно и ще ви държат сити в продължение на часове.

Прясно и кисело мляко
Според изследвания, по време на месечния цикъл жените губят по 1200 мг калций на ден. Според хранителните специалисти увеличаването на консумацията на храни, които са богати на калций, може да победи симптомите на ПМС. Жените, които имат слаба непоносимост спрямо лактозата, могат да си набавят необходимия калций от киселото мляко и от сусама.

Консервирана сьомга
Подобно на калция, витамин Д също помага за неутрализиране на симптомите на ПМС. Установено е, че жените, които приемат по 700 единици витамин Д на ден, имат по-малка вероятност да страдат от предменструален синдром спрямо жените, които приемат само до 100 единици от този витамин. Консервираната сьомга е чудесен източник на калций, витамин Д и на омега 3 мастни киселини.

Стриди

Консумацията на стриди по време на месечния цикъл помага за заглушаване на неприятните спазми през тези дни. Стридите, макар не много популярна храна, са чудесен източник на желязо и на омега 3 мастни киселини. Спазмите при жените по време на цикъл се дължат на съединенията простагландин и левкотриен, които се отделят от матката. Омега 3 мастните киселини дават сигнал на матката да освобождава по-малко от тези вещества. Много добри източници на омега 3 киселина са още лененото семе и авокадото.

А вие какви средства използвате, за да облекчите неприятната симптоматика на ПМС??

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *