5 съвета за диетата, които могат да са вредни за вашето здраве

Препоръчваме ви:

Напоследък става все по-модерно да се правят диети, а заедно с модата могат да се чуят какви ли не съвети за отслабване. Някои от тях са неефективни, а други могат да бъдат дори опасни за вашето здраве. Тъй като човешкото тяло има специфични характеристики, при всеки човек определени хранителни навици могат да имат различно влияние. Вижте няколко съвета, които могат да се окажат вредни за вас.

Броенето на калории е най-добрият начин за отслабване

Много от диетите препоръчват да се броят калориите, които се поемат дневно, за да се редуцира теглото. Смята се, че ако поемате по-малко калории, отколкото изгаряте, ще стопите мазнините, които тялото ви е отделило като резерв за енергия. Ако това беше вярно, доста хора щяха да са далеч по-слаби, отколкото са. Тези теории опростяват твърде много човешкото тяло като система, като пропускат например, че хората не са еднакви като метаболизъм и енергийна нужда. Освен това храната не осигурява само калории, а също така важни съставки за функциите на тялото. Затова не е важно само колко калории поемате, а каква е храната, която ви ги осигурява. Важно е да слушате тялото си, което най-добре знае от какво има нужда и колко храна е достатъчна. Често обаче се храним механично, от скука или по навик, като така заглушаваме гласа на своето тяло. Ако консумирате много храни с празни калории и с малко фибри, ще трябва да изядее доста количество от храната, за да се заситите, тъй като храната няма да осигури необходимите на тялото ви съставки и клетките остават гладни. Ако храната ви е пълноценна и се храните бавно, ще се заситите по-бързо и с по-малко калории.

Млякото е полезно за здравето

Рекламите от години се опитват да ни убедят, че млечните продукти са най-полезният източник на протеин и на калций, макар че много изследвания доказаха, че калцият в млякото често не се усвоява пълноценно. Много хора имат непоносимост спрямо казеина в млечните продукти, което причинява възпаления и болести. Млячната захар, лактозата, от своя страна причинява подуване и газове в червата. Може би единственият млечен продукт, който е полезен за хората в някаква степен, е киселото мляко, защото млечно-киселите бактерии преработват и променят протеина казеин до по-лесноусвоими съставки. Много хора смятат, че млякото е полезно за бебетата, и то бебетата на конкретните животни, които го произвеждат, а не за възрастни индивиди. Дори обаче млякото да има някои ползи за тялото, повечето от млечните храни, които консумираме, съдържат вредни вещества, като хормони и наситени мазнини, а полезните съставки са унищожени от преработката на млякото. Освен това млякото е една от най-вредните киселино-образуващи храни, които нарушават полезния леко алкален баланс в тялото ви. Млечните храни могат да ви попречат да отслабнете, затова заменете животинското мляко с растително, ядково или кокосово, които са много по-полезни за здравето и за отслабването.

Закуската е най-важното хранене през деня

Всички сме чували тази сентенция, че закуската е най-важното хранене през деня. Тя обаче има своите противници, които твърдят, че в началото на деня, когато не всички системи в тялото функционират с пълна сила, няма нужда да тъпчем стомаха си с тежка храна. Освен това много хора твърдят, че сутрин е времето, в което тялото се прочиства най-добре от отровите и храната само му пречи. Може би най-важно е да прецените дали имате нужда от храна, имате ли апетит или се храните по навик. Ако не сте гладни, може би по-добре е да изчакате няколко часа, а вместо това да изпиете чаша вода с малко лимон, която прочиства клетките и хидратира добре. Ако сте гладни, когато се събудите, изпийте чаша вода, изчакайте малко и ако все още ви се хапва, хапнете нещо леко.

Честото похапване спомага за стройна фигура

Ако по цял ден не спирате да дъвчете нещо, дори да е плод или бисквити, това не оставя достатъчно време на стомашно-чревната ви система да си свърши работата. Вместо това в червата остават хранителни частици, които започват да ферментират и подхранват лошите бактерии. Това не само съсипва имунитета, но също така води до надебеляване. Освен това може да доведе до по-бързо остаряване на клетките. Можете да хапнете нещо леко между храненията, но нека да е само 1 похапване.

Няма разлика между органична и стандартна храна

Обикновената храна съдържа вредни пестициди, да не говорим за ГМО. Всеки път, когато похапвате от тези храни, вие пълните тялото си с отровите, които са поели плодовете и зеленчуците. Можете да премахнете част от токсичните съставки като накиснете плодовете и зеленчуците във вода с малко оцет или сода за хляб, но често това е само част от проблема. За да отслабнете по-ефективно, старайте се да купувате чиста храна, дори да се налага да обикаляте някоко пъти пазарите, за да купите местна продукция. Заедно с това е добре да избягвате да си набавяте протеин от животинска храна, тъй като месото и млякото са киселинно-образуващи храни, които нарушават алкалния баланс в тялото ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *