Митовете за затлъстяването и отслабването

Препоръчваме ви:

Затлъстяването е проблем на модерното общество, по който сякаш всеки има мнение. Мненията са различни, понякога противоречиви, като дори лекарите спорят по някои въпроси. И макар всеки да има различна структура на тялото, когато усещате, че ви е трудно да се движите нормално, задъхвате се лесно и чувствате умора, няма съмнение, че теглото ви е нездравословно високо. Вижте някои митове за отслабването.

Сексът спомага за по-бързо отслабване
Всички сме чували, че сексът е може би най-приятният начин да отслабнем, тъй като той е страхотна тренировка за тялото ни. Според някои експерти креватните упражнения горят енергия и стягат мускулатурата, а освен това повдигат настроението ни. Според направено проучване, обаче, изгаряните по време на секс калории далеч не са толкова много, колкото ни се иска. Според някои данни реалните изгорени калории са много под посочваните 300- 400, тъй като по време на секс, който средно продължава 6 минутки, се изгарят само 21 калории.

Малките промени водят до големи резултати
Много от популярните диети настояват, че малките промени могат да доведат до големи резултати в бъдеще. Това обаче важи, само ако малките промени нарастват прогресивно с времето, а не стоят едни и същи месеци наред. Малките промени са добро начало, но не трябва да са единствен компонент, тъй като човешкото тяло се адаптира и свиква с тях, така че по някое време те спират да действат по същия начин, по който са действали преди.

Спортът в училище спомага за детското здраве

Ако смятате, че спортът в училище е напълно достатъчен за добрата форма на вашето дете, то грешите. Като оставим настрана това, че понякога тренировките липсват или не са достатъчно интензивни, дори да са стандартни, те не продължават достатъчно дълго, за да имат желания ефект. Те са добра форма на раздвижване, но не притежават нуждата продължителност и интензивност, за да имат влияние върху затлъстяването при децата. Затова родителите трябва да намерят допълнителни занимания на децата си, ако искат те да отслабнат.

Бързото сваляне на килограми винаги води до йо-йо ефект
Бързото сваляне на килограми, ако се направи със строга диета или гладуване, може да е опасно. Но според експерти е мит, че то винаги води до йо-йо ефект. Ако килограмите се стопят с правилно хранене и тренировки, не бива да губите мотивация от постоянните натяквания как ще върнете бързо килограмите си. Макар да има истина в това, че е добре да отслабвате постепенно, обикновено най-много килограми се стопяват в началото да диетата, а след това резултатите не са толкова драстични.

Похапването между храненията е вредно
Макар че не е полезно да дъвчете постоянно нещо, тъй като трябва да оставите време на храносмилателната си система да обработи добре храната, лекото похапване между основните хранения може да е полезно за фигурата ви. Според експерти няма доказателства, че те могат да доведат до повишаване на килограмите, макар че зависи какво ядете и по колко хапвате. Пресен плод или купичка кисело мляко например няма да навредят на фигурата ви. Експерти съветват преди хранене да изпиете чаша вода.

Липсата на закуска ни прави дебели

Това е може би най-разпространеният мит, тъй като постоянно четем колко е вредно за фигурата да пропускаме закуската. Истината е, обаче, че все повече специалисти смятат, че храненето веднага след сън, особено ако закуската е обилна, може да е вредно за здравето, тъй като стомашно-чревната система още не е започнала да функционира пълноценно. Според проучване яденето на закуска няма никакво влияние върху килограмите, особено ако човекът е свикнал да не закусва.

Твърде помпозните цели само демотивират
Често повтарят, че ако си поставите големи цели в отслабването, рискувате да се демотивирате и е много по-вероятно да зарежете цялата тренировъчна програма и диетата. Това е така, тъй като се смята, че по-далечните цели са по-трудни за постигане и много хора се отказват още в началото. Макар че това звучи логично и зависи от човека и неговите характеристики, статистиките доказват неверността на този мит. Те сочат, че помпозните цели могат да мотивират хората и да ги накарат да се развиват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *