5 йога пози за гъвкава фигура

Йогата е много подходяща за хора, които искат да повишат своята гъвкавост и да подмладят тялото си. Това е особено важно за онези, които по цял ден работят на бюро или седят твърде дълго в колата, като така се обездвижват. Седенето е вредно за ставите и мускулатурата, затова има няколко йога упражнения, които могат да подобрят вашата гъвкавост. Гъвкавостта, особено в тазовата област, способства за редуциране на болките в гърба и за подобряване на стабилността ви.

1. Привеждане със сгънати крака
За всички упражнения в йогата има правило, че трябва да изпълнявате позите така, че да не изпитвате болка. Важно е да се чувствате уверени и да напредвате с желаната от вас бързина, без да се напрягате. Ако се чувствате по-удобно, можете да сложите под колената си възглавничка. Застанете с колене настрани, като допрете краката си в стъпалата, изправете гърба и хванете стъпала с ръце. Опрете коленете си максимално о пода, но без да се напрягате. Леко се наведете напред, без да изкривявате гръбнака си, като достигнете максимално напред, без да изпитвате болка.

2. Коляно до глезен
Седнете на пода с изправен гръбнак. Сложете единия си крак върху другия, като опрете глезените о колената си. Ако се налага, опрете се на пода с 2 ръце. Наведете се напред колкото можете повече. Скръстете краката си и се наведете отново, така че да се разтегнете, без да изпитвате болка. Ако сте по-напреднали, можете да застанете в поза лотос, а след това се наведете максимално напред.

3. Поза със скръстени крака
Кръстосайте краката си в коленете, като ги насочите в различни посоки. Сложете ръце на пода или върху стъпалата си и се наведете напред колкото можете повече. Старайте се да държите гръбнака си изправен, но без да изпитвате болка.

4. Поза глава до коляно
Сгънете настрани единия си крак, а другия изпънете напред. Опрете стъпалото на сгънатия си крак о коляното на изпънатия. Наведете се напред колкото можете повече, като хванете с ръце стъпалото на крака си. Старайте се да държите гръбнака си изправен, без да се напрягате до болка в гърба и в краката си.

5. Привеждане с разтворени крака
Изпънете двата си крака настрани, колкото можете повече, така че да не изпитвате болка. Колкото по-тренирани сте, толкова по-широко можете да разтворите краката си, за да не разтегнете мускулатурата на краката си. Можете да сложите мека възглавничка под себе си, за да ви е по-лесно да се разтегнете. Наведете се напред толкова, колкото можете, като опрете ръце в настилката. Задръжте така колкото можете повече.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *