7 съвета за здрави бебешки зъбки

Щом зъбките почнат да се появата при децата е време  да започне и грижата за тях. Въпреки че ще останат за кратък период от време, тяхното здраве е важно за здрави бебешки венци и за бъдещите перманентни зъби. Ние ви даваме няколко съвета

1.Започнете още преди да са избили зъбите

Започнете от рано. Изчистете венците на бебето след всяко хранене с топла мокра хавлия увита около пръста си. Може да си купите и гумен напръстник, за да го използвате да махате остатъка от храна по тях.

2.Погрижете се още сега

След като зъбките почнат да никнат, започнете веднага да се грижите за тях. Много родители мислят, че детските зъби не са важни, защото скоро ще паднат, но тези първи зъбки правят място за постоянните и помагат на бебето да дъвче и говори. Ако няма подходяща грижа за тях, те могат да възпалят венеца и да причинят гингвинит на детето, което се отразява на мястото за постоянните зъби.

3. Избягвайте разстоянията между зъбите

Първият знак за разстояния на бебешките зъби е обезцветяването и образуването на малки разстояния между зъбите. Не слагайте детето с бутилка в леглото, било то с мляко или още по-лошо със сок. Не оставяйте детето с бутилката особено ако вече не се храни, а я ползва да се успокои.

4. След всяко ядене – вода

Повечето детски храни много бързо измиват зъбките на бебето само с глътка вода след това. Но е хубаво да започнете да ползвате четка за зъби, вземете от най-меките. Няма да се наложи да я ползвате, докато не му пораснат зъбчета и не започне да яде твърда храна на около 18 месеца. Обаче, ще почнете да почиствате детските зъбки с четка или напръстник, особено, ако детето е яло нещо полепващо по зъбите и сладко.

5. Използвайте паста за зъби на две годинки.

Започнете за използвате малко количество паста за зъби без флуорид, когато бебето навърши две години. Изчакайте, докато не стане на три, за друга паста, когато няма да я поглъща вече.

6. Контролирайте приема на флуор

Макар че детето няма да ползва паста за зъби с флоурид, то може да го приема достатъчно, за да запази зъбите си от загниване като пие вода от чешмата. Попитайте доктора колко флуор може да приеме  детето и се уверете, че не пие прекалено много вода от чешмата.

7. Запишете час при зъболекаря

Американската дентална асоциация препоръчва да заведете детето за зъболекар още когато е на годинка, но повечето педиатри препоръчват това да стане на 3 ако се е погрижено добре за детските зъбки до тогава. Не чакайте да се наложи и не забравяйте, че профилактиката е много важна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *