7 важни неща за бременните жени

Препоръчваме ви:

Ако сте бъдеща майка, това изобщо не означава, че може не само да ядете всичко, но най-вече – трябва да приемате и здравословни храни и минерали.  Ето седем от тях, които в никакъв случай, не бива да пренебрегвате.

1. Калций

Като възрастен, всяка жена има нужда от 1000 милиграма калций на ден. Калцият се добива главно чрез консумирането на млечни продукти. Като една чаша от 250 грама съдържа 300 mg калций, същото количество има в чаша кисело мляко.  Друг източник на калций са сиренето, алабаша, броколите и портокалите. Не забравяйте, освен че изграждате собствените си кости, градите и тези на бебенцето.

2. Желязо

Имате нужда от голямо количество желязо, за да се защитите от анемия и за да имате енергия. Нуждаете се от всички сили, за да се грижите за бебето. Диета богата на желязо трябва да съдържа зелени зеленчуци, пълнозърнести храни и протеини. Може да си го набавите от стек от месо или риба, печени картофи, и разбира се, салата от зелени зеленчуци. Но ако стомахът ви не понася тези храни, вземете хранителна добавка с желязо.

3. Фолати

Фолатите са част от семейството на витамините B и са много важни за бъдещите майки. Помага да предотвратяваме някои вродени дефекти при бебетата. Нуждаете се от 1000 милиграма на ден. Може да го открием в зелените листни зеленчуци и плодове като портокалите, дините и ягодите. Има ги и в пълнозърнестите храни, съдържат се и в някои комбинации на витамини.

4. Фолиева киселина

Тя е важна за растежа на бебето ви и се намира в много храни като месото, зеленчуците и плодовете, като и в бобовите и пълнозърнестите храни. Но за да се уверите, че приемате достатъчно от нея, взимайте пренатални витамини, които я съдържат.

5. Протеини

Имате нужда от 75 до 100 грама протеини всеки ден, докато сте бременна, той също е много важен за растежа на детето. Трябва да ядете месо и да хрускате ядки, ако сте вегетарианка, яжте тофу. Може да си набавяте протеини и от млечните продукти, макар и не много.

6. Да задоволяваме глада

Не зависимо каква храна е, щом става за ядене, вие трябва да задоволите копнежите си. Няма нищо лошо в това, но все пак гледайте да не прекалявате със захарта.

7. Вода

Много важно е за бременната жена да приема достатъчно количество вода. Правилото е поне 8 чаши на ден, макар някои доктори да твърдят, че толкова вода е подходяща за човек с тегло около 70 кг. Ако искате да узнаете точно колко вода се нуждае организма ви, разделете теглото си на 2 и получените умножете по 30 грама.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *