8 причини ликопенът в доматите да ни носи младост

Препоръчваме ви:

Когато стане дума за домати, първата асоциация на повечето хора е – спагети или пица, но не и за тяхното свойство да запазват младостта и добрия външен вид за по-дълго. Но те са една суперхрана, наредена достойно в списъка с анти-ейдж храни, като всеки решил да спазва диета и да има хубава и здрава кожа, както и да се предпази от коварни заболявания като остеопорозата и рака, трябва да включи в менюто си.

 

1. Ликопенът, съдържащ се в доматите е една от най-важните съставки, позната още като каротеноид. Множество изследвания са доказали във времето, че в продължение на десетолетия каротеноидите помагат за защита на кожата от вредното слънчево въздействие.

2.  Рискът от повечето видове рак се увеличава заедно с напредването на възрастта. Изследвания в Канадската медицинска асоциация сочат, че рискът от хронични болести, както и ракови заболявания се намалява, ако приемът на домати се увеличи. Учените са на мнение, че дори и ликопенът да няма ключова роля за това, то останалите съставки способстват за предпазването на организма.

3. Ликопенът, e смятан за един от най-мощните антиоксиданти. Освен от вредните УВ-лъчи, предпазва организма и от вредни бактерии.

4. Друга функция на ликопена е укрепването на кожата, като засилва активността на колагеназата – ензим, участващ в изграждането на колаген. Той от своя страна, подпомага здравината и еластичността на кожата, като я предпазва от стареене и бръчки.

5. Научно е доказано, че хората похапващи повече доматки, са предразположени към всякакви хронологични заболявания, в пъти по-малко от останалите.

6. Ликопенът съдържащ се  в доматите поддържа зъбите и венците здрави.  Учените са доказали, че той има противовъзпалителни, антибактериални и противогъбични свойства, които му подпомагат да поддържа едно нормално ниво на здраве.

7. Отново да благодарим на ликопена, благодарение на който телата ни се предпазват от вредното действие на токсините, особено на афлатоксините (вид плесен, която често се среща при фъстъците и фъстъченото масло), както и кадмия, намиращ се  в цигарения дим, както и в замърсения от автомобилите и промишлеността въздух.

8. Много проучвания показват, че ликопенът може да помогне и срещу сърдечно-съдови заболявания. Те често се дължат на неправилно хранене, което води до стареене по-бързо на клетките в организма. Повишената консумация на ликопен помага за подобряването на здравето на сърцето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *