10 неща, които ни застаряват – част първа

Препоръчваме ви:

1. Нездравословни продукти

Ако в дневното ви меню присъстват храни, които причиняват хронични възпаления като растително олио, маргарин, червени меса, бял хляб или захарни изделия, не правите никаква услуга на кожата си. Тези продукти водят до образуването на бръчки. За да го избегнете трябва да приемате повече омега-3 киселини и алфа-линоленова киселина, която се съдържа в лененото семе, маслото от ленено семе, авокадото, сьомгата и зехтина.

Заредете дома си с плодове и зеленчуци. Пресните продукти са богати на цинк, селен, витамин С, бетакаротин и спомагат производството на колагена.

Последните проучвания показват, че ако не приемате достатъчно протеини, може да се получат бръчки и неравности по кожата.

2.  Загуба на хормон на растежа

Вашето тяло образува растежен хормон в хипофизата. Сред множеството му функции са и работата му с колагена да поддържа състава на кожата и мускулите. С възрастта производството на колаген намалява и кожата изтънява. Проучване показва, че определена комбинация от аминокиселини помага за производството на хормона на растежа в тялото. Повлияли са се както мъже, така и жени, участващи в изследването, освен производството на хормона, техния метаболизъм се е забързал.

3. Щастливият час или Happy Hour

Алкохолът е натурален диуретик, така че колкото повече пиете, толкова повече се дехидратирате. Освен това, той изсмуква естествената влага на кожата, може да отключи розацея и да ви застари. Може да не се отказвате съвсем от него, но определено трябва да го намалите, защото така ще позволите на черния дроб да изхвърля токсините и да пречиства тялото ви по-ефективно.

4. Стрес

Нищо не изтощава тялото ви така, както тревожността и стреса. Едно проучване от 2012 показва, че стресът свързан с работата ви, може да навреди на вашите  ДНК клетки, като намалява тези наречени теломери, които увеличават процеса на стареенето. Стресът кара и мозъка да се застари, причинява и високо кръвно налягане.

Можем да пребори стреса като намалим приема на кофеин, намалим преработените храни и се отдадем на йога или медитация през седмицата.

5. Прекалено малко сън

Малкото сън ни кара да качваме килограми, намалява имунитета и паметта ни, както и прави кожата ни да изглежда бледа и нездрава.

Ако е възможно спете от 7 до 9 часа на денонощия, но внимавайте- прекалено многото сън също образува бръчки, затова използвайте възглавница от коприна или сатен и се опитайте да спите по гръб.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *