Булгур

Тъй като булгурът е зърнена и пълноценната храна и неговите здравословни свойства са познати от векове, той присъства в кухните на Близкия изток, Армения, Турция, Индия и Южна Азия, както и на Балканите, днес той е покорил и кухните на целия стар континент както и в Америка.

Булгур получаваме щом измием и бланшираме пълнозърнестата пшеница. След това тя се изсушава и после се троши на малки парченца. Това го прави много практичен, защото след тази процедура е дълготраен и се вари по-бързо от пшеницата.

Булгурът има високо съдържание на въглехидрати  с 76% въглехидрати, но има и високо съдържание на фибри, които забавят усвояването му.

Това, което го прави още по-полезен са съдържаните в него, калций, желязо, фосфор, калий, натрий, йод, мед, манган селен, както и витамини A, C D, E, B1, B2, B5, B6, B9, B12. Съдържа и редица аминокиселини.

Може да намерим булгурът в насипно състояние. Много дребен  е подходящ за небезизвестната арабска салата „Табуле”, за пилаф, кюфтета, те са подходящи за плънки.

Булгурът може да консумираме самостоятелно, но и в множество съчетания, за закуска може да му добавим лъжица мед, сушени плодове и кисело мляко. Той отлично се съчетава с различни видове меса, но и с много от зеленчуците. Може да го ползваме като заместител на ориза.

Баниците или кексът също могат да бъдат обогатени с булгур. Хубаво е съотношението да е 1:3, на една част булгур да се съотнася 3 чаши вода. Не бива да слагаме повече или по-малко вода, защото това може да изгуби вкуса си, той трябва да се вари докато стане три пъти по-голям, след това се отцежда.

Има и соев булгур, който е много богат на протеини и се ползва при тестени изделия и печива.

Поради високото си съдържание на аминокиселини, булгурът е предпочитана храна за грижата за кожата, тъй като тези киселини карат производството на колагена, а той сам по себе си прави кожата еластична и гладка и предпазва и предотвратява бръчки. Ако присъства в ежедневното ви хранене, булгурът ще помогне да намалите кръвното си налягане и да подсилите имунитета. Фибрите в него помагат за стомаха и обмяната на веществата, така че никога не го пренебрегвайте и избягвайте, защото булгурът е полезна път към едно по-здраво утре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *