Пролетна умора – как да се преборим?

Препоръчваме ви:

Пролетната умора не се смята за болест, но веднъж разпознаете ли нейните симптоми, лесно можете да се преборите с нея, както и с набавянето на серотонин – хормона, познат още като този на щастието. Тъй като този специфичен хормон не може да бъде произведен без слънчева светлина  и  мелатонинът, наречен хормона на съня, откакто навиваме часовниците си с час напред на 30.03, това дава перфектна възможност на организма ни да се почувства изтощен, а на нас ни е все по-трудно да се концентрираме, липсва ни апетит, страдаме от главоболие, липса на мотивация и дори емоционална нестабилност.

Да се преборим с пролетната умора  е важно на работното място, но преди всичко е от изключително значение за нашата безопасност. Проучване от 2009г.  показва, че ако в една мина в нормален понеделник злопоуките са 63, то в понеделниците след смяната на лятно часово време, те са  с 5, 7%  повече. Също е доказано, че пролетната умора единствено причинява такива аномалии в нормалното състояние на организма, докато  есенната промяна не се отразява по никакъв начин на благосъстоянието ни.

Доказано е, че автомобилните катастрофи по това време на годината са доста повече.

Диета

За да подтиснете чувството на умора и сънливост, трябва са направите промени в начина на хранене, упражненията и начина на отмора. Що се отнася до храната, правилното похапване в този период означава наблягане на хранителни продукти като овесени ядки, спанак, нар.

Овесените ядки са добре познати, като една от най- здравословните закуски, но заедно с това са добър боец срещу пролетната умора. Благодарение на протеините, магнезия и съдържанието на витамин В, нивата на енергия в организма се покачват незабавно, което бори умората.

Желязото също има ключова роля за продукцията на енергия в организма и най-добрия начин да си го набавим, е чрез похапване на спанак. В същото време благодарение на смесицата от витамини в нара, като А, В, С, Е, магнезий и калий стимулира апетита, който също страда при пролетната умора.

Съвети и трикове

Разпознавамето и преборването на време на пролетната умора е от изключително значение за пълноценното ни представяне не само на работното място, но и в къщи. Трябва да сте наясно,че хидратацията е златно правило и пиенето на 1,5- 2 литра вода на ден веднага преборва проблеми, като главоболие, умора и отпадналост.

Вземането на студени душове сутрин не само ще стимулира кръвообръщението, но и ще допренесе за по-добър тонус и повече бодрост.

Когато почувствате пролетна умора, трябва да си давате и пълноценна почивка. Една сауна, или релаксиращ масаж биха свършили идеална работа. Подходящи упражнения, съчетани с диета, богата на  Витамин D, също имат важна роля  в борбата с липсата на апетит, главоболието, липсата на енергия и мотивация.

Въпреки че, пролетната умора не  е болест, навременното й преборване ще подобри концентрацията и продуктивността Ви, както на работното място, така и в личен план.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *