Подгответе се за лятото: 7 дневно вталяващо предизвикателство за летните дни. Ден 7

Случвало ли Ви си е, да идете на работа и колегата Ви да Ви изненада  с домашно приготвени сладки? И Вие да си опитате едничка…добре де, трички, какво толкова. А на вечеря, да посегнете към кошницата с хляб скришно? Или на вместо здравословна салата, да си поръчате пържени картофки в ресторанта? Такива изкушения се случват на всички и са допостими в някаква степен, така че не бързайте да се самообвинявате или да се откажете от диетата си, само зашото мисълта, че сте я „прецакали” Ви преследва. Една такава грешка, не може да отнеме всички ония здравословни ползи, които извличате от ежедневното си здравословно хранене, до тогава до когато здравословните навици надвишават и преобладават над вредните. Ако някога сте изричали фразата „Започвам диета от другата седмица!”, тогава сигурно сте наясно с колко много калории се наказвате  в уикенда, преди въпросния понеделник. Това не е правилно, дори цяла седмица глад не може да оправи последиците от рязкото претъпкване с вредни храни.

Вместо това се опитайте да създадете баланс, който да следвате неотлъчно. Ще видите, как не след дълго ще свикнете с новия си здравословен ритъм на хранене и това ще Ви удовлетворява напълно.

Цел за деня:

Опитайте да си направите схема и я следвайте.

Примерна вечеря:

                                              Крехко пилешко с босилек и кашу

Продукти:

2 с.л. фъстъчено масло

1 кг. пилешки гърди, обезкостени, почистени, без кожа, нарязани на парчета

3  глави нарязан лук

2 малки, пресни, червени, люти чушлета

2 скилидки чесън, ситно нарязани

1 голяма тиквичка, нарязана по дължина

2 с.л. рибен сос

2 с.л. лимонов сок

2 с.л. меласа

2 с.л. царевично нишесте

½ чаша изпечено кашу

¼ чаша пресен босилек

Приготвяне:

Сгрейте 1 с.л. мазнина в голям тиган на средно висока температура. Добавете пилето и гответе 4-5 минути, като разбърквате. Прехвърлете го в чиния. Добавете останалата 1 с.л. мазнина, заедно с лука и лютите чушки и разбърквайте, докато лука започне да омеква. Добавете чесъна, тиквичките и гответе 5 минутки, като разбърквате и тиквичките не омекнат. През това време смесете рибения сос, лимоновия сок, месата и царевичното нишесте в малка купа. Разбъркайте соса с пилето в тенджера. Разбърквайте леко, докато соса се сгъсти и кипне. Махнете от огъня и разбъркайте с кашуто и босилека.

Хранителни стойности:

329 калории, 18 гр мазнини, 63 мг холестерол, 16 гр карбохидрати, 6 гр захар, 28 гр протеини, 2 гр фибри, 664 мг натрий, 649 мг калий.

Витамини:

Витамин С (37% от дневната предпоръчителна доза), Магнезий (24% дневната предпоръчителна доза), Натрий ( 19% дневната предпоръчителна доза), Желязо (15% дневната предпоръчителна доза).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *