Липом

Липомът е доброкачествено образувание, изцяло от мастна тъкан, идва от гръцката дума липос (lipos)- мазнина. Проучванията показват, че се среща по-често  при жени между 30 и 50 години. Може да се развие в подкожието, белите дробове, миокарда, млечната жлеза между мускулите, ретроперитонеума, тъканите около бъбреците, органите на стомашно-чревния тракт, дори и  в мозъчните обвивки, по хода на нервните стволови, или в костите. Има вероятност е да се развие в различни тъкани.

Могат да се появят симетрично, което значи и повече от един липом  в тялото. Появата зависи от състоянието на организма. Даже физическото натоварване на организма може да допринесе за нарастване на липома. Неприятно е, когато при уголемяване се прекъсва кръвообращението и може да се получи оток по тялото.

Липомите в областта на тялото, където се намират панкреаса и бъбреците, наричана ретроперитонеум се срещат по-често при жени на 40 или 50 години. Образуванията или туморите са с големи размери и могат да се напипват. Но с тях трябва да се внимава, защото този вид тумор може да се превърне в липосаркома.

Макроскопичните липоми приличат а възел.  Този възелът е разделен на долчета и се намира в капсула. Случва се да се среща дифузен липом с разлети форми от мастна тъкан без оформена капсула, но тогава е болезнена липоматоза.

По принцип липомът има мека консистенция. Щом се уголеми и съединителната тъкан може да стане по-плътен. Когато расте може да доведе до леки функционални нарушения. Липомите на повърхността се с еластична консистенция и не са болезнени. Но това не важи за липомите по нервната система, защото щом притиснат различни нерви, те предизвикват болезнена реакция.

Може да се види и на рентген, но най-ясно се разпознава при компютърна томография. Така че не бива да изпадате в паника, ако усетите бучка някъде по тялото си.

Лечението протича с оперативно отстраняване. Показания за операция са големият размер и местонахождението. Това се прави сако ако на лице са функционални разстройства или представлява козметичен дефект.

Когато липомът е капсулован, отстраняването му, за разлика от дифузните, не представлява почти никаква трудност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *