6 факта за кофеина, които никой никога не Ви е споделял

Препоръчваме ви:

Няма как да отречем – това е най-любимата напитка в ранните часове за милиони хора по света. Независимо дали под формата на лате, капучино, еспресо или макиато, сутрините биха били доста по-тежки и доста по-сънени без горещата чашка в ръка.

Скорошно проучване доказва тази наша зависимост, като по-голямата част от 7000 анкетирани посочват, че предпочитат кафето пред секса.

Дори и да сте сред феновете на кофеиновите напитки, надали знаете много повече от това, че то дава енергия и ободрява. Ето какво повече можете да научите за този малък легален наркотик:

1. Кофеинът има ползотворно влияние върху краткотрайната и дълготрайна памет

Има доста проучвания през годините, които са доказали, че кофеинът стимулира краткотрайната памет, но в наши дни доста изследвания показват, че той подпомага и дългосрочната. Около 300-400мг дневно, могат да предпазят от болестта на Алцхаймер например. Достатъчното количество сън също предпазва от това коварно заболяване, така че имайте това в предвид, особено ако сте от кофеиново зависимите.

2. Ефектите от кофеина са почти мигновени.

Не можем точно да определим дали това звучи добре или леко плашещо, но кофеинът много лесно преминава през мозъчната преграда, така че централната нервна система се стимулира незабавно. Това означава, че Вие ще се почувствате доста по-живи и енергични и ще продължите да се чувствате така, докато не се достигне до пика на кофеина, който настъпва около 30-60мин. след консумацията му.

3. Съдържанието на кофеин варира в различните видове кафе.

Проучване показва, че в чашка кафе Старбъкс се съдържат около 100мг повече кофеин, от колкото в тази от Дънкин Донътс.  Изследването също показва, че една и съща на вид напитка, от една и съща верига може да има разлика до 300мг в съдържанието си на кофеин, в зависимост от това колко време кафето е престояло и след колко дни се приготвя. Стандарта на съдържание на кофеин в чаша кафе е общоприет да варира между 90-225мг.

4. Съдържанието на кофеин в еспресото е много по-ниско от колкото в другите кафета.

Всеки си мисли погрешно, че в еспресото съдържанието на кофеин е най-високо, но тосъдържа едва около 40-70мг. Това е доста по-малко от това в стандартната чаша кафе. Така че, ако желаете по-леко  кофеинова напитка, изберете капучиното, чиято основа е еспресото.

5. Кофеинът всъщност не Ви дехидратира толкова много.

Докато по-голямата част от кофеинът се съдържа в напитки (около 98%), това означава, че Вие едновременно с това се и хидратирате. Така че, нищо че кофеинът е главен диоретик, той няма как напълно да Ви обезводни. Това  в никакъв случай не означава, че можете да приемате само такива напитки по цял ден. Наслаждавайте им се умерено и не забравяйте, че водата все пак си е златният източник на хидратация.

7.  Кофеинът не се съдържа само в напитките

Както преди малко споменахме, остават едни около 2%, които се падат на кофеинови продукти, като шоколада. Той може да се добави почти към всичко, което се сетите, като има място и в медицината. Медикамент със съдържание на кофеин е например Мидолът, както и Кафетина, в различните му разновидности. Той е добро болкоуспокояващо средство, а козметичната индустрия е предпочитана съставка за продукти със стягащ кожата ефект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *