Рукола

Препоръчваме ви:

Eruca sativa или рукола е растение, за което много от нас смятат, че е по-известно като глухарче, трябва да се има предвид, че тя не е култивирано глухарче, макар двете растения да са братовчеди. От растенията тя е най-близка със синапа, от който се прави горчицата. По-далечни роднини са зелето, карфиола и ряпата.

Едно от най-уникалните й качества е съдържанието на омега-3 мастни киселини, защото много малко растения го притежават, особено полезна по този начин за вегетарианците и веганите. Може спокойно да си похапвате салата с рукола, вместо салата с риба, тъй като една от основните здравословни съставки на рибата са точни тези полезни мастни киселини.

Освен това, руколата ни дава и много от полезния витамин С, както и витамини от B групата. Те помагат на имунната система да се бори с инфекциите. Също така има бета каротен, етерични масла, съдържа фибри, подобаващо на почти всеки зеленчук, които пазят стомасите ни здрави. А заедно с всичко това в руколата намираме калций, желязо и калий.

Тъй като е по-полезна сурова е по-хубаво да я прибавяме към салатите си, когато имаме възможност, тя има леко горчив вкус, но затова съчетана с други зеленчуци е прекрасен партньор в салатата.

Хубаво е да знаем, че винаги, когато избираме прясна салата не бива да има повехнали листа, трябва да бъде свежа, за да може да вземете оптимално количество от хранителните полезните вещества в нея. Може да я сложим в хладилник ако има отделение за съхранение на плодове и зеленчуци най-добре. Ако не ги късаме, а режем  листата е хубаво да ползваме керамичен нож, за да не унищожаваме полезните съставки така ценни за нашето здраве.

Руколата спомагат за обмяната на веществата в организма, тъй като съдържа желязо, повишава хемоглобина, а едно от най-важните и полезни свойства е, че се бори със затлъстяването. С малко от зеленото чудо в менюто си, може да напарвате прекрасен подарък на тялото ви.    

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *