10 лека за болното гърло – част втора

Препоръчваме ви:

Болките в гърлото могат да бъдат знак за започваща настинка,страничен ефект на  напрегнати гласни струни и или нещо по-сериозно (като налична бактерия стептококи или стафилококи в гърлото)

Няма значение причината, а е важно да започнем да взимаме мерки навреме, за да облекчите болките и то бързо. Тези съвети може да използвате щом ви задращи гърлото или направо ви забоде от болка и едва преглъщате.

6. Чай

Не са празни приказките, които ви приканват към чаша чай, когато гърлото ви напомни за себе си, не само по този начин ще хидратирате организма си, но и ще облекчите болката, дори чаят да не е билков и е направен от зелени или черни листа, те са източник на антиоксиданти, с което помагат на имунната система да се преборят с инфекцията. Ако имате мед, що си помогнете двойно на лекарството да свлече на долу, неговите антибактериални възможности са добре известни, но за да не убиете тези полезни му свойство, не го добавяйте към много горещия чай.

7. Пилешка супа

Един много стар лек за настинка, които не губи актуалността си дори днес. Всъщност натрия в бульона има притивовъзпалителни билки. А и не бива да подценяваме практическата страна, по-трудно е да се храним, когато сме болни, защото преглъщането на нещо, което не е така течно може да ни накара да се чувстваме по-зле.

8. Маршмелоу

Да, имаме предвид, меките бонбони, които са меки и вкусни. Но под формата на чай, се използва за кашлица, настинки и болки в гърлото. Макар обикновените бонбони само да наподобяват чая, те все пак не са изгубили това свойство. Желатинът, който ги обгръща облекчава подутото болно гърло.

9. Почивка

Това е най-важното и бързо действие срещу болното гърло. Така тялото ви се съсредоточава само върху борбата с инфекцията. Повечето случаи болките в гърлото се дължат на вируси, стоейки сред болни хора няма да е полезно нито за вас, нито за колегите. А напротив, може да навредите не само на себе си, но и да падне болен половината офис.

10. Антибиотици

Щом нищо не облекчава гърлобола, трябва да потърсите причината, учените твърдят, че в 10% от болките в гърлото при вирусите се дължат на бактерии от вида на стептококите и стафилококите. Тогава единственото лечение са антибиотици. Не бива да забравяме, че ако ви боли гърло, заради вирус, той няма да помогне, а може и да ви навреди. Затова при упорит гърлобол е хубаво да си направите микробиологично изследване и откривайки бактерията, докторът ви ще изпише подходящ антибиотик, към който определената бактерия е чувствителна, в такива случаи не бива да се предприема самолечение.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *