Разкрасяващият ефект от медитацията – 1 част

Препоръчваме ви:

Стресът се е превърнал в постоянна константа в нашия живот и същевременно се отразява не само на начина по който се чувстваме, но и по начина по който изглеждаме. Високите нива на стрес водят до появата на акне, бръчки, суха кожа, дори косопад. Наред с медикаментите и хранителните добавки, дерматолозите вече предписват и едно малко по-различно лечение – медитацията, или иначе обяснено самоконтол на духа и самоуспокоение за смъкване на нивата на стрес. Обърнете внимание как дори и само 5 минути „време за мен” на ден се отразяват на Вашия дух и външен вид.

Стрес, много стрес

Дейвид Бенк, дерматолог и автор на книгата за красива кожа „Ръководство за всяка жена, която иска да излежда перфектно на всяка възраст”, споделя, че стресът е „крадец на красотата”.  Когато сте под стрес, кръвоносните съдове се свиват, освобождават се всички видове хормони на стреса, което от своя страна може да заблуди тялото Ви, че кръвообръщението към кожата не е от толкова важно значение и да се насочи към мускулите и другите органи в тялото. По този начин не само кожата се лишава от нужните й хранителни вещества и кислород, но тя става и много по-чувствителна и при вече съществуващи кожни проблеми, като екземи и акне, лечението не само се затруднява, но това предразполага и към  доразрастване на възпалителния процес.

Стресът влияе и на косата. Когато кръвоносните съдове се свият, това лишава фоликулите на косъма от кислород, минерали и витамини, нужни за растежа на косата. Вместо това те се пренасочват към сърцето, дробовете и мозъка.

И все пак не можем да виним природата. От опит всеки знае, че когато е сресиран, много често съкратяваме или направо отписваме разкрасителните ритуали и грижи. Спим по-малко, пием по-малко вода и повече кафе, тренираме по-малко, поддържаме външния си вид доста по-ограничено. И всяка една капка може да прелее чашата. Всеки от нас е забелязвал разликата в кожата на лицето си, когато безсънието се събере в няколко последователни вечери или след дълго и тежко пътуване например.

Ползата от медитацията

По-силен грим или овлажняващи кожата кремове биха могли да я „замаскират”, но все пак е хубаво, когато има някакъв проблем, да се изкорени отвътре.  Когато медитираме (дори и за няколко минути) ние отвеждаме съзнанието си на едно много  по-възвишено и емоционално спокойно ниво. Освен това, практикувайки спокойното дишане, вие обогатявате организма си допълнително с кислород, който заедно със свободния Ви дух пък от своя страна ще се преборят с напрупаните токсини. Желателни са тези пози от йогата, които намалят силата на гравитацията, оказвана върху кожата. Йогата също така стимулира притока на кръв, лимфния поток и разноса на кислород по цялото тяло.

Доктор Бенкс споделя още, че доста от неговите пациенти, практикуващи медитация се хвалят със значителни подобрения, като намаляване на финните бръчки и изглаждането им, заличаване на акнето, по- незабележими тъмни кръгове и торбички под очите, добър и сияен вид на кожата.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *