7 съвета как да избегнем сезонните настинки

Препоръчваме ви:

Студените дни увеличават риска от настинка, която макар и доста безобидна на пръв поглед, може да доведе до множество усложнения. Никой не е застрахован и надали има човек, които да не настине поне веднъж през есента и зимата, но със сигурност може да опитате някои от седемте ни съвета за борба с инфекциите и простудите.

1. Пийте повече вода. Тя е основен източник на енергия, необходима за поддържане на здравето и жинеността. Правилният воден баланс е златно правило за силен имунитет. Това е добра профилактика срещу вирусни инфекции, оттърва организма от токсините и вредните наслоявания. През деня е необходимо да се приема поне 30мл вода за 1кг. По време на студените месеци, можете да добавите и лимон, който ще компенсира липсата на Витамин С в организма.

2. Яжте храни, богати на витамини. Всяко дете дори знае, че най-богати на витамини са плодовете и зеленчуците. Направете си такъв хранителен режим, който да изобилства от тези витаминни бомби. Храни, с най-високо съдържание на Витамин С са: лимонът и кивито. Също може да опитате със стафидите и киселото зеле. Аскорбиновата киселина повишава имунитета и блокира проникването на вируси в кръвта. Други много важни витамини в борбата с простудите са Витамин А и Витамин Е. Най-голямо количество от първия съдържат морковите, а от втория – яйчния жълтък, ядкте и слънчогледовото олио.

3. Редовно проветряйте стаята си. Не допускайте сухият въздух да се заседи в стаята, тъй като той се отразява неблагопроятно на лигавицата и може да доведе до болки в гърлото. Следете и температурата, нека бъде умерено хладно в стаята, но не прекалено студено или топло. Овлажнявайте въздуха, през есента и пролетта с 30-40% повече. Ако нямате такова устройство, може да използвате и пулверизатор с вода, в която може да добавите няколко капки евкалипт.

 

4. Спете достатъчно. Здравословният сън е здраве. Умореното тяло трудно и почти невъзможно се бори с вирусите. Ако почивката не е достатъчна, защитната функция на целия организъм отслабва. Доказано е, че ако сънят е под 7 часа на вечер, рискът от респираторни заболявания се увеличава.  Винаги проветрявайте стаята си преди сън. Ако вече сте започнали да се разболявате, то опитайте да изкарате повече време в леглото.

 

5.Не забравяйте лука и чесъна. За да избегнете настинките, можете да използвате  и народно признати природни средства.

 

6. Дрехи за студено време. Съобразете времето с гардероба си. При ветровито време не забравяйте шапката и шала, а при много студено – толките обувки.

 

7. Започнете лечението при първите признаци на настинка. Ако направите това днес, утре може да сте добре. При първи болки в гърлото, може да направите гаргара с невен, лайка, градински чай. През деня препоръчваме горещите напитки. Особено добра е млякото с мед, чаят с лимон и джинджифил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *