Стряскащи факти за полуготовите спагети

 

На кого не се е случвало след тежка смяна на работа, да посегне към пакетчето полуготови спагети в супермаркета? За жалост, твърде бързото им и лесно приготвяне може да се превърне в бърз и предпочитан изход за повечето от нас и да се превърне в навик. А този навик, може да има много сериозни здравословни последици, като диабет и различни нарушения на функцията на стомаха.

Тъй като  азиатското поколение консумира доста големи нива на инстантни спагети и макарони, Бейлор Университетът решава да направи справка в информацията от едно проучване, направено от Националният Корейски Институт от 2007 до 2009 година.

Те разделят хората на две категории: традиционалисти ( такива, похапващи ориз, риба, зеленчуци, плодове, картофи) и месоядци ( хора, изхранващи се главно с месо, пържена храна, бързи закуски, инстантни храни, газирани напитки и прочее)  Никой не би се очудил на резултатите, че “месоядците“ са с регистрирани доста по-визоки нива на холестерол, докато “традиционалистите“ са показали по-добро кръвно налягане и показатели.

Каква е статистиката относно полуготовите спагети? Изследвания показват, че консумацията им поне 2 пъти през седмицата, води до 68% по-голям риск от проблеми с метаболизма при жените, дори след отчитане на други фактори, като прием на натрий, естроген. Според медиците, това е в резултат на високото съдържание на калории, въглехидрати, мазнини, натрий в инстантните спагети.

По-податливи на тези вредни ефекти са жените.

Това проучване не констатира за важно грамажа на порцията, а по-скоро се уповава на броя хранения с инстантните храни и спагети през седмицата. Това изследване е имало за цел, главно да накара хората, да внимават какво купуват и похапват и да обмислят повече своите хранителни избори и решения.  Важно е , да не забравяме, че повечето пакетирани храни, като полуготовите спагети например, са повече в ролята на бърза закуска, от колкото за домашно приготвена вечеря или обяд.

Ако и Вие сте сред техние любители, прибягвайте до това вредно удоволствие само в краен случай и когато времето наистина Ви препира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *